România, pe harta cercetării mondiale. Ce este CETAL

| 22 oct, 2014

Proiectul ELI-NP are potenţialul de a atrage fonduri publice şi private în valoare de peste un milliard de euro şi poate conduce la crearea a peste 13.000 de locuri de muncă în cercetare.

Victor Ponta a efectuat marţi o vizită la Proiectul ELI de la Măgurele, cu ocazia lansării oficiale a Centrului Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL). Centrul este un program de configurare şi pregătire a experimentelor de fizică nucleară care se vor desfăşura, începând cu 2018, în cadrul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP).

România, prin proiectul ELI, poate intra pe harta selectă a ţărilor cu o cercetare avansată şi dezvoltată. Altfel spus, proiectul de la Măgurele aduce ţării noastre prestigiu şi cunoaştere. De asemenea, beneficiile economice sunt consistente. Proiectul are potenţialul de a atrage fonduri publice şi private în valoare de peste un milliard de euro şi poate conduce la crearea a peste 13.000 de locuri de muncă în cercetare.

Aceste beneficii sunt înţelese de autorităţile române, care acordă o atenţie deosebită dezvoltării acestui proiect. Victor Ponta, cu ocazia vizitei la proiectul laserului de la Magurele (ELI-NP), a declarat că „avem toate resursele pentru performanţă şi capacitatea de a dezvolta proiecte inovatoare. Multe agenţii şi firme private vor considera Măgurele un loc bun pentru cercetare şi dezvoltare. Renaşterea acestei platforme este o mare şansă, care ne va readuce minţile strălucite şi capitalul de inteligenţă înapoi în ţară”.

Potrivit informaţiilor publice, proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics) este parte componentă a unui proiect de mare anvergură de cercetare ştiinţifică, teoretică şi aplicată, care va avea instalaţii în România, Republica Cehă şi Ungaria, şi va fi realizat de un consorţiu format din 13 state europene. Astfel, proiectul va fi cel mai mare centru de cercetare nucleară din estul Europei, care urmează să se finalizeze în 2018.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ