Laser la Măgurele. Efecte pozitive pentru România

| 13 iun, 2013

Comisia Europeana a aprobat finantarea platformei de cercetare de la Magurele cu 180 de milioane de euro, aici urmand sa fie construit cel mai puternic laser din lume in cadrul proiectului 'Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics ELI-NP".

Cladirile complexului stiintific urmeaza sa fie construite cu cele 180 de milioane de euro pana in 2015, urmand ca apoi sa inceapa etapa de achizitionare a echipamentului necesar pentru asamblarea laserului, fondurile totale alocate pentru acest proiect fiind de 356,2 milioane de euro. 83% din fonduri sunt asigurate din fonduri europene, în timp ce restul finanţării de 17% va fi suportată de statul român. Pentru România, semnificaţiile demarării proiectului sunt multiple.

În primul rând, este cea mai mare investiţie în cercetare de pe teritoriul românesc din ultimii 23 de ani. Este un proiect care reaşează România pe harta cercetării europene şi internaţionale. Şi nu oricum – laserul de la Măgurele va fi un proiect avangardist pentru comunitatea ştiinţifică. Laserul care va rezulta din planul ELI va fi cel mai puternic din istoria omenirii, ceea ce echivalează cu un pionierat al ţării noastre în domeniul cercetării.

În al doilea rând, prin investiţia de la Măgurele, România devine unul dintre punctele fierbinţi ale cercetării şi invoaţiei în plan mondial. Ceea ce înseamnă un număr mare de specialişti şi oameni de ştiinţă care îşi vor stabili în România punctul de lucru. Astfel, domeniile de cercetare de la complexul ştiinţific de la Măgurele vor include fizica fundamentală, noua fizică nucleară, astrofizica precum şi ştiinţa materialelor.

În al treilea rând, esenţiale vor fi aplicaţiile practice pe care le va genera proiectul ELI. Este vorba despre aplicaţii pentru lumea medicală, studierea unor tratamente revoluţionare, terapii anti-cancer, testarea reactoarelor nucleare fără ca acestea să mai fie oprite şi mai ales gestionarea deşeurilor radioactive. Dincolo de aceste avantaje, proiecţia pentru România este mult mai amplă. Astfel, în 2017, când centrul ştiinţific de la Măgurele va fi complet operaţional, există planul unui mare parc hi-tech în jurul complexului ELI, de nivel mondial. Adică vor fi create acele premise pentru ca tehnica şi ultimele cercetării în domeniu să îşi găsească aplicabilitate, prin dezvoltarea inovaţiilor tehnice în produse şi servicii care, în viitor, vor fi de uz comun.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ