Cât de des putem consuma produse de patiserie?

| 28 ian, 2014

Sunt apetisante, tentante şi delicioase: pateurile, ştrudelele şi croasantele cu ciocolată pot stârni pasiuni, stabili ritualuri şi... năuci organismul. Păstrează-le pentru ocazii rare şi speciale.

Primii care au tras semnalul de alarmă în privinţa consumului de produse de patiserie, mai ales la copii, au fost francezii. Şi asta e foarte îngrijorător, din două puncte de vedere: în primul rând, în Franţa, mâncarea are statut de obiectiv strategic... Alegerea fiecărui fel de mâncare, fiecărui produs alimentar se face cu grija cu care alţii asamblează nave spaţiale. Aşa că dacă ei consideră că patiseria nu e “comme il faut”, adică aşa cum trebuie, e grav!
În al doilea rând, deşi inventată de asirieni şi îmbunătăţită de vienezi (care au creat croasantul în formă de semilună, în cinstea victoriei împotriva turcilor), patiseria a ajuns la apogeu în Franţa. Ei au preluat fără drept de apel croasantul, înnobilându-l cu un boţ de unt în mijlocul său pufos; au inventat “pain aux chocolat” (pateu cu ciocolată) (din care se trage croasantul autohton cu ciocolată); au creat “pain aux raisins” (un pateu cu struguri); au alintat brioşele elveţiene, făcându-le atât de pretenţioase, dar atât de adorabile.
Iar acum, dintr-odată, francezii au început să-şi privească cu suspiciune creaţiile, pe motiv că nu sunt sănătoase.

Să vedem ce calcul au făcut...

Unt, grăsimi, ulei, făină, zahăr, brrr...

Făină, zahăr, sare, drojdie, lapte pudră - pentru aluat, care se lasă la dospit două ore; unt sau margarină, ciocolată neagră, reprezentând 25 % din greutatea finală, pentru umplutură. Am descris până aici compoziţia unui croasant. Nici n-am înşirat aditivii, emulgatorii şi potenţatorii de gust. Pentru napolitane, aluatul e puţin mai simplu, dar se adaugă cremă. Iar crema este absolut neindicată copiilor (nici adolescenţilor, adulţilor, pisicilor etc). La ştrudelele cu mere sau cu brânză, compoziţia pare a fi mai sănătoasă, dar în realitate provine din produse de bază care nu sunt de calitate. Fie că le cumperi de la chioşc sau sub formă de semipreparate de la supermarket, congelate sau doar refrigerate şi gata pentru a fi introduse în cuptor, aceste delicatese sunt pline de grăsimi şi zahăr. 
E mai bine aşadar să fie păstrate pentru ocazii speciale, un mic dejun festiv sau o petrecere.  Şi să fie consumate cu moderaţie.

La o greutate medie de 50 g, conţinutul de lipide dintr-un produs de patiserie ajunge la 10 g. Adică o lingură de ulei... Sau, dacă asta nu vă impresionează, a unei linguri şi jumătate de maioneză, a unui cotlet de porc cu os la grătar (115 g), a 60 g de cartofi prăjiţi. Un aport serios de lipide, care va să zică, dar care nu oferă nimic din acizii graşi esenţiali creşterii copilului.
În schimb, prin zahărul pe care îl conţin, furnizează o grămadă de calorii: un singur croasant cu ciocolată face cât o jumătate de baghetă, doar că în cazul acesteia din urmă, 47 % din calorii vin din grăsimi, nu din zahăr. Un astfel de aliment va strica echilibrul nutritiv al întregii zile. De aceea, este important să nu devină un obicei alimentar.

Pateu cu înlocuitori de… iubire

Experţi în mame copleşite de carieră, dar şi de sentimentul de vină, francezii au mai descoperit un dezavantaj al croasantului. Tinde să înlocuiască, în mintea copilului şi a mamei, lipsa constantă a părintelui, să aline dezamăgirea reciprocă şi culpabilizarea. La adulţi, e folosit ca un panaceu pentru inimi frânte, dezamăgiri şi stres extrem. Pentru a înlătura starea proastă, îţi cumperi ceva bun... care numai bun nu este.
O gustare sănătoasă, luată în linişte, la masă, va fi mai apreciată de organism şi mult mai interesantă din punct de vedere nutriţional, dacă se compune dintr-o bucată de pâine proaspătă, o lingură de dulceaţă sau o felie de brânză, urmată de o cană de compot de mere, pentru copii, şi un pahar de vin natural, pentru adulţi.

Reţetă pentru petreceri ad-hoc

Ia o pâinicică (câte una de fiecare invitat). Tai-o în două pe lung şi goleşte-o de miez, pe care îl înmoi în lapte. Poţi să pui şi un strop de nucşoară, potenţează gustul. Adaugă la miezul înmuiat o lingură de brânză de burduf sau de brânză de vaci un pic sărată. Umple pâinicica la loc cu amestecul, rade pe deasupra caşcaval şi pune-o la cuptor, la foc potrivit, timp de 10 minute. Mai poţi adăuga la amestec cîteva fâşii de jambon, de pui sau de curcan. Decorează fiecare platou cu felii de roşii sau, dacă te limitezi la brânză, cu câteva felii de măr.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ