Cazanciuc: Sunt de acord cu degrevarea instanţei supreme

| 25 iun, 2013

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că este de acord, în principiu, cu orice formă de degrevare a instanţei supreme, inclusiv cu aceea ca ÎCCJ să nu mai judece parlamentari sau chestori.

"Noi discutăm în momentul de faţă de un proiect aflat în continuare într-o formă de dezbatere. Cred că orice formă de dezbatere este de natură a clarifica ceea ce e bine sau nu de făcut. Ceea ce am spus eu - am fost de acord în principiu cu această chestiune, fără să transmit un document oficial la ministere. Până în momentul de faţă noi nu avem un proiect de lege asumat ca să ne putem exprima un punct de vedere asumat al ministerului.

Dar, de principiu, am fost de acord pe această idee - de a degreva Înalta Curte de orice înseamnă judecată după calitatea persoanei şi de transforma Înalta Curte într-o curte de casaţie. În discuţiile avute la Înalta Curte, când a fost şi premierul Ponta, a fost exprimată şi intenţia judecătorilor de a nu mai judeca după calitatea persoanei, evident şi parlamentarii. (...) Noi am spus că suntem de acord cu orice formă de degrevare a instanţei supreme, inclusiv cu aceea de a nu mai judeca parlamentari, chestori şi alte categorii care sunt în momentul de faţă judecate în prima instanţă", a spus Cazanciuc.

El a menţionat că în momentul de faţă este vorba despre un proiect aflat în dezbatere. "Am spus foarte clar că suntem de acord în principiu cu degrevarea instanţei supreme", a completat ministrul Justiţiei.

Comisia de revizuire a Constituţiei a aprobat un amendament propus de UDMR conform căruia parlamentarii nu vor mai fi judecaţi la ÎCCJ, ci de instanţele inferioare.

Preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu, a infirmat, ieri, că initiaţiva vine de la această instituţie. "Iniţiativa modificării art. 72 alin. (2) din Constituţie, în sensul eliminării persoanelor care au calitatea de deputat sau de senator din competenţă de primă instanţă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, nu a aparţinut instanţei supreme", a subliniat Livia Stanciu. 

Preşedintele ÎCCJ a explicat că aceasta a fost propunerea unui singur judecător şi că nu a fost însuşită de întreaga Curte. În schimb, aceasta a arătat că ÎCCJ a formulat o singură propunere şi anume ca magistraţii instanţei supreme să nu mai judece cauzele cu mareşali, chestori sau generali.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ