Cazul LUIS SUAREZ: cât de periculoasă poate fi muşcătura unui om?

| 07 iul, 2014

Incidentul Luis Suarez. Incidentul petrecut în timpul meciului Italia – Uruguay, din cadrul Campionatului Mondial, când fotbalistul Luis Suarez, din echipa Uruguayului, a muşcat un membru al echipei adverse, a fost mult mediatizat, dar mai toată lumea şi-a îndreptat atenţia spre Suarez şi mult mai puţin spre „victima” lui, italianul Giorgio Chiellini.

Muşcătura de om. Incidentul aduce în discuţie o problemă de ordin medical: cât de periculoasă poate fi muşcătura umană.

Deşi Giorgio Chiellini nu pare să fi avut neplăceri persistente din cauza muşcăturii, medicii spun că muşcătura umană poate fi, în unele cazuri, nu doar dureroasă, ci şi foarte periculoasă pentru sănătate.

„Muşcătura unui om poate produce o rană extrem de periculoasă”, spune prof. Stanislav Dusko Ehrlich, de la Institutul Stomatologic din cadrul King’s College, Londra. „Există peste 700 de tulpini de bacterii orale, iar în mod obişnuit, în gura unui om se găsesc, în orice moment, 100-200 asemenea tipuri de bacterii.”

Dacă muşcătura străpunge pielea, explică specialistul, aceste bacterii pătrund în organism şi pot deveni o ameninţare gravă la adresa sănătăţii. Bacteriile pătrunse în sânge pot declanşa o infecţie generalizată, care pune la grea încercare sistemul imunitar.

Cazul unei femei din Marea Britanie este revelor în acest sens: femeia, în vârstă de 67 de ani, a fost muşcată accidental de deget, de către nepoţelul ei în vârstă de 2 ani, în timp ce se jucau.

Urmarea a fost o infecţie gravă cu stafilococi, în urma căreia Wendy Thomas a fost internată în spital; a avut nevoie de tratament cu antibiotice administrate intravenos, de două intervenţii chirurgicale şi puţin a lipsit să nu-i fie amputat degetul muşcat, care se infectase puternic, iar ulterior i-au fost necesare 3 luni de fizioterapie pentru a-şi recăpăta funcţia mâinii.

Citeşte şi: CM 2014. Muşcăturile ŞOCANTE ale lui Suarez - VIDEO

„Oamenii îşi închipuie că gura omului este mai curată decât a unui animal, dar trebuie să îi dezamăgesc în acestă privinţă”, spune chirurgul plastician Philip Geary, consulatnt la spitalul din Salisbury, care se ocupă adesea de cazuri de oameni muşcaţi fie de animale, fie de alţi oameni.

40% dintre muşcăturile pe care le tratează sunt cauzate de oameni, spune el; de obicei e vorba despre bărbaţi tineri care s-au încăierat la beţie.

Cel mai adesea, muşcăturile sunt produse la nivelul mâinilor, iar mâinile sunt deosebit de susceptibile la complicaţii, deoarece există puţină carne în jurul articulaţilor, astfel încât dinţii pot străpunge cu uşurinţă teaca protectoare din jurul nervilor şi al ligamentelor.

În aceste cazuri, infecţia rămâne „prinsă” în interiorul acestor teci, unde nu există flux sanguin care să cureţe bacteriile şi toxinele bacteriene; ca urmare, aceste infecţii pot persista, punând în pericol organismul, după cum s-a întâmplat în cazul lui Wendy Thomas.

Chirurgul recomandă ca, în cazul unor muşcături umane, cei muşcaţi să treacă peste ideea eronată că gura unui om e „curată” sau peste jena de a se adresa medicului pentru o muşcătură produsă la beţie şi să caute ajutor medical, pentru a evita complicaţiile.

Sursa: Mail Online

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ