CCR: CSAT ar fi for legiuitor dacă hotărârile sale ar fi obligatorii pentru toate autorităţile şi instituţiile

| 26 mar, 2014

Curtea Constituţională a României susţine în motivarea deciziei privind proiectul de revizuire a Constituţiei că propunerea ca hotărârile Consiliului Suprem de Apărare al Ţării, redenumit Consiliului Naţional de Securitate, să fie obligatorii, fără diferenţiere, pentru toate autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice este neconstituţională deoarece imprimă Consiliului caracter de for legiuitor.

'O asemenea asimilare este inadmisibilă într-un stat de drept, organizat în baza principiului separaţiei şi echilibrului puterilor, în cadrul democraţiei constituţionale, în care Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Curtea reţine că obligativitatea generalizată atribuită hotărârilor Consiliului Naţional de Securitate poate afecta independenţa justiţiei, ca valoare constituţională intangibilă, care nu poate forma obiectul revizuirii', susţin judecătorii CCR.

În prezent, spun judecătorii CCR, obligativitatea hotărârilor emise de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării vizează doar anumite autorităţi şi instituţii.

Judecătorii propun, de asemenea, şi reintroducerea sintagmei 'apărarea ţării' în corpul articolului 119, sintagmă care în propunerea de revizuire a fost eliminată.

Judecătorii CCR au analizat şi prevedere potrivit căreia Consiliul Naţional de Securitate ar urma să prezinte anual sau oricând este solicitat rapoarte de activitate Parlamentului, explicând că, deşi această prevedere reprezintă o garanţie a funcţionării Consiliului, există riscul ca prezentarea rapoartelor de activitate să devină 'o simplă informare în condiţiile în care însuşi Parlamentului ar urma să i se opună obligativitatea hotărârilor Consiliului'.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte propunerea de condiţionare a validării referendumului naţional de participarea a cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, judecătorii CCR consideră că reglementarea condiţiilor privind validarea referendumului este de competenţa legiuitorului.

'Curtea apreciază că stabilirea cvorumului de participare la referendum este un atribut al legiuitorului ordinar, astfel că nu se impune reglementarea unei norme de rang constituţional cu un atare obiect', explică judecării în documentul amintit, propunând totodată eliminarea respectivelor dispoziţii de modificare a articolului 90 de Legea fundamentală.

Tag-uri: ccr, csat
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ