Ce arată analiza ADN-ului romilor care au migrat în România în urmă cu peste o mie de ani

| 15 feb, 2014

Un nou studiu, care a avut la bază analiza ADN-ului romilor care au migrat în România în urmă cu peste o mie de ani, arată că ciuma neagră a modificat semnificativ genomul uman, acesta fiind motivul pentru care europenii au supravieţuit acestei bacterii, informează lefigaro.fr.

Ciuma neagră şi-a lăsat propria marcă în genomul uman, favorizând indivizii purtători ai unei anumite secvenţe genetice, se arată într-un studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători şi publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, transmite Mediafax.

Răspândindu-se în Europa pe drumul mătăsii, prin Geneva, apoi Marsilia, în 1347, ciuma neagră a ucis o treime din populaţia de atunci a Europei în mai puţin de cinci ani. "Moartea neagră", cum a fost numită, a terorizat populaţia, care vedea în această boală mâna diavolului, a evreilor sau a leproşilor. Boala era însă provocată de o bacterie - Yersinia pestis - şi numai indivizii cei mai rezistenţi scăpau cu viaţă.

"Bolile infecţioase, precum ciuma şi holera, au modelat genomul nostru de-a lungul secolelor, favorizând anumiţi indivizi", a explicat Norbert Gualde, specialist în imunologie la Universitatea Bordeaux-II. Această selecţie naturală rămâne dificil de caracterizat, pentru că există o varietate mare de agenţi patogeni, depinzând şi de epoci şi de variaţii genetice.

Autorii noului studiu au găsit o metodă de a retrasa impactul ciumei negre asupra ADN-ului europenilor, luând ca model romii instalaţi în România. Potrivit acestui studiu, aceştia au părăsit nordul Indiei în secolul al XI-lea şi s-au amestecat foarte puţin cu populaţia românească în epocă. Romii şi europenii din România, spun cercetătorii, posedau astfel caracteristici genetice distincte în perioada pandemiei.

Specialiştii au analizat modul în care au evoluat genomurile, în cazul a trei populaţii actuale: românii de origine europeană, românii de origine indiană, dar şi un grup de 500 de indivizi din nordul Indiei. Ei au descoperit că, la o mie de ani după ce s-au separat, cele două grupuri de romi aveau acelaşi patrimoniu genetic, cu excepţia unui număr de circa 20 de gene care nu există decât la romii şi europenii din România.

Localizate pe cromozomul 4, trei dintre acestea sunt în mod particular interesante, pentru că produc receptori membranari, TLR, care se fixează pe bacteriile patogene şi declanşează o reacţie imunitară. Testând reactivitatea receptorilor pe Yersinia pestis, cercetătorii au constatat că secvenţa genetică identificată de ei era cea mai eficace.

Favorizând supravieţuirea indivizilor purtători ai acestei secvenţe genetice, ciuma neagră a exercitat o presiune puternică de selecţie asupra genomului europenilor în toate regiunile atinse de pandemie.

Ipoteza este susţinută de faptul că populaţiile indiene, chineze şi africane - care nu au fost niciodată expuse unei pandemii de ciumă atât de violente - nu sunt purtătoare ale acestei secvenţe genetice.

Pentru a confirma această idee, "va trebui să ne asigurăm că aceste observaţii nu au fost cauzate nici de amestecarea romilor cu europenii, nici de alte maladii infecţioase", a spus Lluis Quintana-Murci, genetician de la Centrul Naţional de cercetare ştiinţifică (Le Centre national de la recherche scientifique) şi de la Institutul Pasteur din Franţa.

Abordarea noului studiu este originală şi îndrăzneaţă şi se înscrie pe o cale care va permite, poate, într-o zi vindecarea grupurilor de indivizi în funcţie de genomurile lor, mai spun specialiştii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

7 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 feb, 2014
Arnar
Ca de obicei, ziaristii romani fac natia de rusine cand vine vorba de elocventa, limba romana, logica sau cultura generala.
Pe scurt: sunt varza.
19 aug, 2014
SUBSEMNATUL
JURNALISTI?... UNUL LA PREMARIE, UNU' LA PERFECTURA, UNU' LA POLITIE, UNU' LA PERFECTURA...
NU PREA STIU MULTI JURNALISTI IN ZIUA DE AZI! SI NU SPUN "JURNALISTI ADEVARATI" , DEOARECE, NU POTI SPUNE "MESERIASI ADEVARATI" SI "MESERIASI NEADEVARATI", CUM NU POTI SPUNE MEDIC SI MAI PUTIN MEDIC, ORI DELOC MEDIC-LUCRURILE STAND CAM LA FEL IN TOATE BRESLELE! LA FEL CA SI CU IUBIREA: IUBESTI, ORI NU! NU POTI IUBI MAI MULT, ORI MAI PUTIN! IUBESTI, ORI... DESIGUR, AVEM MANIPULANTI DE TOT FELUL: MANIPULANTI DE LOPETI-ADICA, SALAHORI, MANIPULANTI DE VAGOANE, MANIPULANTI DE BANI-ADICA, STIM NOI CINE SUNT SI CE FAC CU ADEVARAT... MANIPULANTI DE CONSTIINTE, MANIPULANTI DE MASE-NU NUMAI LA ALEGERI, CI TOT TIMPUL... SI MAI AVEM SI MANIPULANTI DE OPINIE SI CONDEI-CARE-SI ZIC: "FORMATORI DE OPINIE"! ADICA, GURA PACATOSULUI, ADEVARUL NE GRAIESTE, IAR GURA MANCACIOSULUI, NE ARATA CE SI DIN CARE OGRADA MANANCA! ADICA, STAI PUTIN MAI ATENT, IAR APOI, REALIZEZI FAPTUL CA SPONSORIZEZI NISTE PERSOANE-CUMPARANDU-LE HARTIA MURDARA, ORI COMUTAND CANALUL RADIO SAU TV, PE CUTARE POST, PENTRU A-TI LASA FORMATA...OPINIA-IN FAPT, PENTRU A-I LASA SA-TI SPELE CREIERUL, DE BUNA VOIE SI NESILIT DE NIMENI, CU TOATA FORTA, PRIN TOATE MIJLOACELE SI IN TOT TIMPUL! IATA DE CE, ROMANII NU MAI SUNT UNITI LA BINE SI LA GREU, CI AU AJUNS APROAPE A SE LEPADA, CU MIC, CU MARE, DE TOT CE TINE DE INSASI FIINTA NEAMULUI NOSTRU: DRAGOSTEA, UNIREA SI NADEJDEA CEA ADEVARATA! VRETI UN JURNALIST ADEVARAT, PRIMUL CARE A FOST ASASINAT PE MOTIVE POLITICE, DE CREDINTA SI RASA?... EMINESCU: ASASINAT PENTRU DIN TREI MOTIVE : ADEVARUL, ADEVARUL SI IAR, ADEVARUL! ADEVARUL CA INCOMODA FOARTE MULT CA ROMAN! ADEVARUL CA DIN PUNCT DE VEDERE POLITIC, A ARATAT CU DEGETUL CONDEIULUI, POATA MIZERIA POLITICII, DAR SI A AFACERILOR SIONISTE SI MASONICE DIN STRUCTURILE INTIME ALE TARII NOASTRE DIN ACELE TIMPURI! SI IN FINE, ADEVARUL CA FIIND CRESTIN IN CEL MAI ADEVARAT SENS, NU A FACUT NICIODATA COMPROMISURI CU...ADEVARUL! CITITI INTREAGA OPERA JURNALISTICA A LUI EMINESCU SI NU VA MIRATI, DE CE, IN ACEST AN, IN ZIUA DE 1
16 feb, 2014
cmp
romii acum 1000 de ani
Initial am crezut ca s-a descoperit ca acum 1000 de ani acesti oameni se chemau tzigani. Acum 1000 de ani inca nu se ´inventasera´ Tara Romaneasca si Moldova ar ungurii se mai luptau sa cucereasca Transilvania. Daca tziganii au ajuns atunci prin baragan inseamna ca fraieri au fost de nu au intemeiat ei primul stat pe acest pamant dupa retragerea Aureliana.
24 mar, 2014
ROBERTO POTENTE
raspuns cmp@
ALO ,GRESEALA,TZIGANII AU TZARA LOR,(RO)ISTORICII NETZIGANI AU DOVEDIT CA ROMANIA SE CHIAMA ROMANIA "ROMA-NIA" TZIGANIADA EUROPEI,IN FRUNTE CU TZIGANUL ILIESCU SI PONTA VIOREL VICTOR DOCTOR IN STIINTE XEROX.
16 feb, 2014
DAC
Mistificare istorica
Articolul e eminamente politic rasial si tine de razboiul interrasial din Europa favorizand evident conceptul ca romii sunt stapani aici de peste 1000 de ani ceea ce e o minciuna catastrofala istorica. Existau pe meleagurile romanesti cca 26000 de romi la recensamantul din 1930 in Romania. Rusine!!!!
15 feb, 2014
Marco Polo
Traducere
Ma tem ca articolul este tradus cu Google, "Geneva" in loc de "Genova"...românii de origine europeană, românii de origine indiană..." - ca sa fiu in tonul traducerii "si romanii de pe Luna" Mai baieti mai luati si voi o carte, un dictionar , o enciclipedie, ceva, ca se vede textura, ca in Matrix!
15 feb, 2014
John
Genova
Cred ca este vorba de Genova, nu Geneva.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ