Ce se estimează în plan economic de Black Friday

| 18 noi, 2013

Black Friday este o sarbatoare a shopping-ului american ce vine exact dupa Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving Day). În anii ’70, retailerii americani au început să ofere reduceri semnificative în această zi care de atunci marchează deschiderea sezonului de shopping pentru sărbătorile de iarnă, o perioadă fastă pentru comercianţi.

În SUA, Vinerea Neagră este un adevărat fenomen care se reflectă semnificativ în economie. Spre exemplu, Black Friday-ul din anul 2012 a adus comercianţilor din SUA încasări de 59,1 miliarde de dolari, bani cheltuiţi de 247 milioane de persoane, adică o medie de 423 dolari cheltuiţi de persoană.

Sărbătoarea shopping-ului a fost împrumutată cu succes şi în Europa, iar de câţiva ani, magazinele şi retailerii din România s-au aliniat trendului pornit din SUA, oferind cele mai mari reduceri din întreg sezonul. Anul trecut, companiile care s-au întrecut în oferte în "vinerea neagră" au înregistrat vânzări de ordinul milioanelor de euro, zeci de mii de produse electronice şi electronicasnice fiind comercializate în decursul a câteva ore. Potrivit datelor centralizate pe anul 2012, “sărbătoarea” Black Friday a adus comercianţilor venituri de aproximativ 45 milioane de euro, iar pentru anul 2013 este de aşteptat ca sumele pe care românii le vor cheltui să fie mult mai mari.

Spre exemplu, magazinul online electroIT eMAG şi retailerul Flanco anticipează în perioada campaniei Black Friday 2013 vânzări de 41 milioane de euro, în creştere cu 52% faţă de evenimentul similar din 2012. Totodată, pentru a preîntâmpina situaţia de anul trecut, când site-ul a fost indisponibil pentru circa o oră din cauza numărul mare de clienţi, dar şi pentru a se asigura că stocurile nu se vor epuiza în primele ore de la lansarea campaniei, eMAG s-a pregătit anul acesta cu 110 servere, 70 de programatori şi 120.000 de produse, pentru care a negociat cu furnizorii aproape opt luni.

Cele mai căutate produse din oferta Black Friday au fost televizoarele cu ecran plat, notebook-urile, tabletele, aparatele foto, maşinile de spălat şi produsele electrocasnice încorporabile. Conform declaraţiilor reprezentanţilor magazinelor care participă şi în acest an la deja celebrul Black Friday, este de aşteptat ca cele mai mari vânzări să fie înregistrate în domeniile IT, telefonie, gadget-uri sau electrocasnice.

Prin urmare, campania Black Friday 2013 pare a avea toate ingredientele astfel încât să fie un succes pe toate planurile: pentru clienţi care vor putea achiziţiona produsele dorite la preţuri cu discount-uri substanţiale, pentru comercianţi cărora volumul mare de vânzări aşteptate la va rotunji profiturile şi pentru economia României în general fiindcă efervescenţa caracteristică “vinerii negre” prin care se încurajează consumul se va regăsi şi în cifrele de la Finanţe.

Tag-uri: black friday, SUA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ