Cei mai mari exportatori ai României în 2013

| 11 feb, 2014

Automobile Dacia rămâne cel mai mare exportator al României, conform datelor aferente anului trecut.

Automobile Dacia îşi menţine şi în 2013 poziţia de cel mai mare exportator din România, potrivit datelor estimate de Institutul Naţional de Statistică, furnizate la cererea ECONOMICA.NET. Urmează Rompetrol Rafinare SA, companie care în 2012 ocupa poziţia a treia în clasamentul celor mai mari exportatori ai ţării şi Ford România, care în 2012 se afla de abia pe locul 11.

Aşadar, din primii trei exportatori ai României, doi sunt producători de automobile iar unul este o companie petrolieră. Datele financiare ale anului trecut nu sunt încă disponibile, dar, potrivit informaţiilor preliminare, este posibil ca, anul trecut, Dacia şi Ford să fi produs, împreună, peste 410.000 de autovehicule.

Potrivit unor estimări mai vechi, uzina Dacia de la Piteşti ar fi urmat să producă în 2013 343.000 de autoturisme. Cum vânzările Dacia pe piaţa internă au fost de circa 25.000 de unităţi (este adevărat că gama Dacia comercializată în România cuprinde şi modelele Dokker şi Lodgy, care nu sunt asamblate la Piteşti, dar volumele sunt mici), are reieşi că, grosier, circa 310.000 de autoturisme Dacia au fost exportate, circa 90% din producţie. La un preţ mediu destul de conservator de 8.000 de euro pe unitate (piaţa occidentală preferă autoturisme mai aproape de vârful de gamă, iar Duster este cel mai vândut model), rezultă că Dacia ar fi putut avea, în 2013, exporturi de cel puţin 2,5 miliarde de euro.

Ocupanta locului doi în clasamanet, Rompetrol Rafinare (rafinăria Petromidia, deţinută de kazahii de la KazMunaiGas-cea mai mare din România) a avut exporturi de circa 1,7 miliarde de euro, potrivit estimărilor recente. Rompetrol Datele finale nu au fost încă prezentate. După primele nouă luni, pe datele oficiale exporturile rafinăriei se cifrau la 936.000 de tone de produse petroliere (fără a lua în calcul produsele petrochimice) în valoare de 1,1 miliarde de euro.

Citeşte în continuare topul celor mai mari exportatori

Citeşte şi: Exporturile au atins maximul istoric în 2012

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ