CEL MAI PUTERNIC LEU din ultimele 8 luni. Explicaţia guvernatorului BNR

| 09 mai, 2014

Moneda naţională continuă să se aprecieze, trend observat de la începutul săptămânii trecute.

Cursul de referinţă publicat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut vineri la 4,4295 lei/euro şi a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este de părere că aprecierea monedei naţionale nu este justificată economic, ci este influenţată de mişcări de capitaluri, în contextul tensiunilor geopolitice din regiune. "Leul se apreciază chiar acum şi dincolo se trage cu mitraliera", a declarat guvernatorul BNR. Analiştii ING Bank cred că leul va continua să se întărească. De la începutul anului, leul a câştigat mai mult de un procent în faţa monedei europene.

Guvernatorul BNR a comentat aprecierea monedei naţionale, mărturisind că pe el "nu îl bucură" acest fenomen, observând că în prezent leul se întăreşte "chiar acum şi dincolo se trage cu mitraliera", cu referire la criza din Ucraina.

„Să nu credeţi că vrea BNR să aprecieze cursul sau cel puţin eu. Pe mine nu mă bucură. Nu sunt convins că avem fundamente economice atât de solide şi că exporturile o duc atât de bine. Cursul este determinat de piaţă, nu de ce vrea sau nu guvernatorul sau BNR. El se apreciază chiar acum şi dincolo se trage cu mitraliera. Vor fi capitaluri rătăcite“, a spus Isărescu la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Aprecierea leului a avut loc vineri într-o piaţă cu rulaj redus şi unde cotaţiile s-au întors uşor sub 4,43 lei/euro după primele ore de tranzacţionare, potrivit Mediafax.

Rata anunţată vineri este cu 0,45 bani (0,1%) sub nivelul de joi, când cursul a scăzut uşor la 4,4340 lei/euro, întorcându-se la minimul ultimelor şase luni atins vinerea trecută. O rată mai mică decât cea de vineri a fost cel mai recent publicată de BNR pe 2 septembrie 2013, când euro a fost cotat la 4,4221 lei.

Totodată, leul s-a întărit uşor vineri şi în raport cu francul elveţian, cursul de referinţă coborând cu 0,41 bani (0,11%), de la 3,6383 lei/franc la 3,6342 lei/franc. Cotaţia a coborât, astfel, la cel mai redus nivel din 2 decembrie, dată când francul a fost la 3,6007 lei.

Guvernatorul BNR spunea, la începutul săptămânii, că aprecierea leului este legată de intrări de capital pe o cerere mai mare de titluri româneşti, în urma includerii României într-un indice JP Morgan, dar este determinată şi de capitaluri care „rătăcesc“ temporar prin piaţa locală, după ce s-au retras din Rusia sau Ucraina.

 

Leul s-a depreciat faţă de dolarul american

Pe de altă parte, leul s-a depreciat faţă de dolarul american cu 0,82%, cursul de referinţă leu/dolar urcând cu 2,6 bani, la 3,2059 unităţi. În ziua anterioară, rata de referinţă a scăzut la 3,1799 lei/dolar şi a atins un nou minim al ultimilor aproape doi ani şi jumătate. O rată sub cea de joi a fost anunţată de BNR cel mai recent în 14 noiembrie 2011, când dolarul a fost cotat la 3,1707 lei.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Încă de la începutul săptămânii trecute, cursul de schimb leu/euro a scăzut treptat pe piaţa interbancară, de la 4,45 unităţi, iar în primele două ore ale şedinţei de joi a atins cel mai redus nivel din ultimele opt luni, euro fiind tranzacţionat la 4,4200 lei. După ce a atins acest minim, rata de schimb s-a întors rapid pe creştere şi s-a apropiat de 4,435 lei/euro, în urma unei declaraţii a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, care a afirmat joi că nu crede că aprecierea leului este fundamentată economic.

Tag-uri: BNR, leu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ