Leul rage la celelalte monede

| 11 mai, 2014

Explicația Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pentru acest fenomen este că aprecierea monedei naționale este legată de cererea mai mare de titluri româneşti, în urma includerii României într-un indice JP Morgan.

Luna mai este un moment foarte bun pentru romanii care vor să investească în cumpărarea de euro. Leul continuă să se aprecieze conform trendului observat în ultima vreme, iar vineri a marcat depășirea de către cursul de referință al BNR a pragului de 4,43 lei/euro.

Cotația a fost de 4,4295 lei/euro – cel mai redus nivel din ultimele opt luni. O rată mai mică decât cea de vineri a fost cel mai recent publicată de BNR pe 2 septembrie 2013, când euro a fost cotat la 4,4221 lei.

De la începutul anului, leul a câştigat mai mult de un procent în faţa monedei europene, iar analiştii ING Bank cred că leul va continua să se întărească.

Explicația Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pentru acest fenomen este că aprecierea monedei naționale este legată de cererea mai mare de titluri româneşti, în urma includerii României într-un indice JP Morgan.

Totuși, există și o influență din partea numărului mare de capitaluri care „rătăcesc“ temporar prin piaţa locală, după ce s-au retras din Rusia sau Ucraina, ceea ce ar putea indica o evoluție amplificată temporar a monedei noastre.

Volumul schimburilor valutare este mare în această perioadă, iar românii se grăbesc să profite de această situație pe piață obținând profit potențial din cumpărarea de euro.

Merită menționat că leul s-a întărit uşor şi în raport cu francul elveţian, cursul de referinţă coborând cu 0,41 bani (0,11%) la 3,6342 lei/franc. Cotaţia a coborât, astfel, la cel mai redus nivel din 2 decembrie, dată când francul a fost la 3,6007 lei.

Evoluția leului în raport cu moneda europeană este importantă în condițiile în care România a transmis recent Comisiei Europene noul program de convergența pentru perioada 2014-2017, anunțându-i pe oficialii de la Bruxelles ca angajamentul de adoptare a monedei euro "va deveni un obiectiv realizabil și necesar" la data de 1 ianuarie 2019.

Pentru ca acest lucru să se întâmple vor trebui menținuți la un nivel pozitiv indicatorii evoluției macroeconomice a țării noastre. Dar în condițiile în care pentru 2014 există Comisia Europeană anticipează o creștere a Produsului Intern Brut (PIB) de 2,5%, iar exporturile vor continua să crească, este foarte posibil ca România să aibă din nou un an foarte bun din punct de vedere economic.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ