CGMB face ordine în cazul câinilor nesterilizaţi

| 02 iun, 2013

Un sondaj realizat de Cult Market arată că maidanezii sunt principala problemă a capitalei, aproape 50% dintre subiecţi au indicat acest neajuns.

Deunăzi, Consiliul General al Municipiul Bucureşti a hotărât amendarea deţinătorilor de patrupede care nu-şi declară animalele şi care nu-i sterilizează. Cuantumul amenzilor este de 3.000 de lei pentru persoanele fizice care nu-şi inregistrează câinii mai mari de patru luni. Totodată, aceeaşi amendă vor plăti persoanele juridice, instituţiile sau ONG-urile care desfăşoară activităţi de capturare, adăpostire, transport, sterilizare, identificare şi adopţie şi care nu comunică către Asociaţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor toate informaţiile aferente acestor activităţi, până pe data de 15 a lunii în curs pentru luna anterioară.

Hotărârea Consiliului General este binevenită şi va face ordine în rândul zecilor de asociaţii pentru apărarea animalelor fără stăpân. Decizia va scoate la lumină multe nereguli după care se ghidează unele dintre aceste fundaţii. Putem remarca fiecare dintre noi implicarea timidă a ONG-urilor de profil. În România sunt aproape 80 de ONG-uri şi două federaţii specializate în problema maidanezilor. În principiu, toate au activitate, depun bilanţuri contabile la finalul fiecărui an, deţin nenumărate surse de finanţare; în realitate însă, implicarea celor mai multe dintre ele este inexistentă. Pe deasupra, unele dintre ele şi-au construit vile drept sedii pe terenuri obţinute în vederea construirii de adăposturi canine.

Al doilea avantaj, cel care ne priveşte direct pe noi, bucureştenii, este expunerea mai redusă la pericolul care îl reprezintă muşcătura unui animal nesterilizat. Un sondaj realizat de Cult Market arată că maidanezii sunt principala problemă a capitalei, aproape 50% dintre subiecţi au indicat acest neajuns. Oficial, anul trecut au fost muşcaţi peste 16.000 de bucureşteni, cu 3.200 mai mulţi decât în 2011. În plus, acelaşi raport, publicat de Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş, relevă un numar de 3.300 de copii, victime ale muşcăturilor de câine.

Potrivit edilului şef, Sorin Oprescu, în capitală sunt aproximativ 60.000 de câini comunitari, grupaţi în 7-8.000 de haite, iar pentru fiecare patruped "cazat" în adăposturi instituţia cheltuie circa 375 de lei pe lună. Mai există o statistică îngrijorătoare care se adaugă la numărul mare de animale fără stăpân: trei sferturi din câinii abandonați pe străzi sunt bolnavi, contactul acestora cu oamenii însemnând un pericol în plus.

Principala boală răspândită de patrupede este rabia sau turbarea, boală virală mortală, transmisă prin muşcătură. Prevenirea se face doar prin vaccinare. Alte afecţiuni:  bruceloza - foarte periculoasă pentru femeia însărcinată; leptospiroza, babesioza – transmisă prin intermediul căpuşelor şi binecunoscuta râie.

În concluzie, este salutară decizia Consiliului General care încearcă să pună la punct o problemă care are rădăcini adânci în istorie. Efectul hotărârii va creiona autorităţilor un număr exact al tuturor câinilor, astfel încât, corelat cu o lege adecvată, să transforme Bucureştiul într-un oraş european civilizat. Un pas mărunt, dar un început, un alt mod de a trata subiectele sensibile - transparent şi uman, în contrast cu metehnele vechii puteri.

Puţină istorie. În urmă cu un an şi jumătate PDL Bucureşti, condus la acea vreme de Elena Udrea, strângea semnături cu arcanu’ pentru legea privind eutanasierea câinilor maidanezi. Potrivit unor surse, citate de Antena 3, fostul ministru al Turismului i-ar fi ameninţat cu demiterea pe cei care nu atingeau obiectivul partidului, respectiv cel puţin 500 de mii de semnături până la 1 decembrie 2011. Presa descoperea dedesubturile acestei afaceri - Sulfina Barbu, şefa de la Mediu şi principala adeptă a legii, alături de Elena Udrea, era acţionar la Protan - singurul incinerator de deşeuri animaliere din Bucureşti!

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ