China se pregăteşte să-şi trimită 'Iepurele de jad' pe Lună

| 26 noi, 2013

China a anunţat marţi că va lansa la începutul lunii decembrie prima sa sondă spaţială spre Lună, unde va depune un vehicul de explorare teleghidat botezat 'Iepurele de jad', informează AFP.

Data exactă a lansării nu a fost precizată, marile canale media de stat insistând mai degrabă asupra performanţelor aşteptate de la automobilul lunar, cu şase roţi şi capabil să parcurgă orice teren, al cărui nume trimite la mitologia chineză.

Potrivit legendei, iepurele lunar trăieşte pe Lună, unde pisează elixirul nemuririi în piuliţa sa. Mamiferul farmacist este însoţit de Chang'e, zeiţa chineză a Lunii.

Cu această misiune, numită Chang'e-3, China urmează să realizeze prima sa alunizare lină, în cadrul ambiţiosului său program numit 'Chang'e', marcat deja de succesul a două sonde lunare.

De altfel, pentru a-şi consolida statutul de mare putere, China speră să devină prima ţară din Asia care trimite un om pe Lună.

'Iepurele de jad', dotat cu panouri solare pentru a-şi furniza energie, are misiunea să facă analize ştiinţifice şi să trimită spre Terra imagini tridimensionale ale satelitului ei.

China consacră miliarde de dolari cuceririi spaţiului, percepută de chinezi ca un simbol al noii puterii a ţării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ