China: Xi devine cel mai puternic lider după Mao

| 24 oct, 09:47

Partidul Comunist Chinez a înscris marţi ideologia gândirea politică a preşedintelui Xi Jinping în statutul său, plasându-l pe acesta pe acelaşi nivel cu fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong, cimentându-i astfel puterea asupra partidului înaintea alegerii noilor structuri de conducere, informează Reuters şi BBC News, potrivit Agerpres.

Partidul Comunist, reunit în cel de-al 19-lea congres, a aprobat în unanimitate amendamentul care include 'Gândirea lui Xi Jinping despre socialismul cu caracteristici chineze pentru o nouă eră' drept unul dintre principiile sale conducătoare.

Decizia va însemna că orice contestare a lui Xi va fi considerată o ameninţare la adresa conducerii ţării de către Partidul Comunist.

Noua componenţă a Comitetului Permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist va fi anunţată miercuri.

Xi Jinping şi-a consolidat treptat puterea după accederea sa la conducerea partidului în 2012 şi, un an mai târziu, la preşedinţia ţării.

Şi alţi lideri comunişti chinezi şi-au văzut ideologiile incluse în statutul partidului, dar niciuna dintre ele, cu excepţia celei a lui Mao Zedong, nu a fost descrisă ca 'gândire', vârful ierarhiei ideologice comuniste chineze.

Doar Mao şi Deng Xiaoping au avut numele ataşate de ideologiile lor, în cazul lui Deng doar după moartea acestuia în 1997.

 

Sub Xi Jinping, China a cunoscut o dezvoltare semnificativă, un impuls spre modernizare şi asumarea unui rol tot mai important pe scena mondială, în paralel însă cu o creştere a autoritarismului, cenzurii şi încălcării drepturilor omului, potrivit BBC.

Tag-uri: China
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ