Chinezii investesc 76 milioane de euro într-un parc fotovoltaic în România

| 08 mai, 2013

Compania chineză Lightway Solar va construi un parc fotovoltaic de 50 MW la Prundu, în judeţul Giurgiu, într-o investiţie de 610 milioane yuani (76 milioane euro) şi a obţinut recent acordul pentru acest proiect din partea Comisiei pentru Dezvoltare şi Reformă din China (NDRC).

Lightway Solar a achiziţionat în luna martie, prin intermediul subsidiarei germane Lightway Deutschland, compania Sun Garden Colibaşi pentru 2,49 milioane de euro, preluare care îi permite intrarea pe piaţa energiei solare din Europa de Est, relatează portalul de specialitate PV Magazine, citat de Economica.net.

Potrivit NDRC, investiţia totală în proiectul de la Prundu se ridică la 610 milioane de yuani (76 milioane euro), iar 30% din această sumă va proveni din fondurile Lightway Solar. Restul fondurilor necesare vor fi obţinute prin împrumuturi bancare.

"Facem primul pas în România, unde guvernul a introdus o serie de măsuri în sectorul fotovoltaic", a declarat Wei Zhen, director general al Lightway Deutschland, adăugând că Lightway va colabora cu investitorii pentru atragerea de sprijin.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la compania de stat Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ