Cioloş, reacţie după reportajul trucat Sky News: E inadmisibil să denigrezi aşa o ţară

| 11 aug, 17:30

O astfel de atitudine din partea unei prese libere este inadmisibilă, a reacţionat premierul Dacian Cioloş la reportajul jurnaliştilor de la Sky News referitor la presupuşii traficanţi români de arme, arătând că pentru a face asemenea acuzaţii la adresa unei ţări este nevoie de dovezi clare pe care britanicii nu le-au avut.

Şeful Executivul a mai precizat şi că nu i se pare normal ca un post de televiziune să denigreze în acest mod imaginea unui stat şi că a transmis că îşi doreşte ca România să „ia poziţie" în situaţia creată.

„Domnul ambasador de la Londra a spus public iniţiativele pe care le-a avut. (...) Eu am transmis că vreau să luăm poziţie pentru că cred că e inadmisibil să existe o astfel de atitudine din partea unei prese libere. Nu poţi să denigrezi o ţară fără să ai dovezi”, a declarat premierul Cioloş. Primul ministru a adăugat şi că nu i se pare normal ca un post de televiziune să denigreze imaginea unei ţări pentru a realiza un material de presă.

Anchetatorii urmează ca, după dosarul deschis ulterior difuzării reportajului Sky News despre presupuşi traficanţi de arme din România, să facă cercetări privind infracţiuni contra securităţii naţionale, procurorii luând în calcul extinderea anchetei asupra jurnaliştilor britanici, au precizat surse judiciare.

 

Trei dintre cele cinci persoane care au legătură cu realizarea materialului Sky News despre presupuşi traficanţi de arme din România au fost chemate, din nou, joi, la sediul DIICOT pentru continuarea cercetărilor, după ce miercuri seara audierile au fost întrerupte.

Unul dintre cei audiaţi este Szanto Aurelian Mihai, cel care ar fi intermediat legătura jurnaliştilor cu persoanele care apar în înregistare. Aceştia nu au făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul DIICOT, fiind însoţiţi de avocaţi.

Surse judiciare au precizat pentru Mediafax că totul ar fi fost un scenariu pus la cale de jurnaliştii britanici, românii care apar în imagini fiind plătiţi şi instruiţi în legătură cu replicile pe care să le spună. De asemenea, acestora li s-ar fi cerut să poarte haine de tip militar. Suspiciunile procurorilor ar fi fost confirmate de intermediar la audieri. Szanto Aurelian a declarat că a fost păcălit şi că i s-ar fi spus că este vorba despre un reportaj cu personaje fictive, informaţii ce ar fi urmat să fie anunţe la difuzarea materialului.

„Mi-au declarat : nu vă faceţi griji, la momentul difuzării va apărea la sfârşit, pe display, că toate personajele din acest documentar sunt fictive şi sunt doar cu caracter informativ. Aşa mi s-a comunicat. Ei mi-au cerut să le prezint arme de război. Comunicarea mea către ei a fost nu, nu pot să vă ofer arme de război. Ei m-au asigurat că este un documentar care va apărea în luna decembrie. Nu va fi o ştire, nu va fi ceva pus pe sticlă care să defăimeze imaginea României. S-au negociat la mii de euro, dar nu foarte multe", susţine bărbatul.

Ipoteza a fost confirmată şi de procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, care a declarat miercuri că, în cadrul anchetei, se confirmă existenţa unui scenariu în legătură cu materialul difuzat de Sky News. „Au fost identificate persoanele mascate şi alte persoane cu care au colaborat. Au fost identificate şi ridicate şi armele şi s-a descoperit autoturismul. Se confirmă ceea ce am preconizat, un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici", a precizat Daniel Horodniceanu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ