Cioloş: Regret rezultatul referendumului din Marea Britanie. E o opţiune pe care o respectăm

| 24 iun, 14:35

Premierul Dacian Cioloş a declarat vineri că a luat notă cu regret de rezultatul referendumului din Marea Britanie.

"Am luat notă, sigur, cu regret de rezultatul referendumul derulat în Marea Britanie, însă e o opţiune a cetăţenilor britanici pe care o respectăm. În acest context, vreau să vă spun că mesajul care a reieşit şi din discuţia pe care am avut-o cu dl preşedinte, cu guvernatorul BNR şi cu liderii politici (...) este că România doreşte să îşi continue drumul european, calea europeană şi să fie un actor proactiv al procesului de evoluţie al UE, care, cu siguranţă, se va înregistra după această decizie a Marii Britanie", a declarat Cioloş, vineri, la Palatul Victoria. 

El a adăugat că, dintr-o primă analiză, s-a constatat că impactul imediat asupra economiei româneşti nu va fi unul semnificativ, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru cetăţenii români care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie. 

"Din prima analiză pe care am făcut-o, nu va exista un impact economic imediat semnificativ asupra economiei României în urma acestei decizii. Vom continua să urmărim evoluţia lucrurilor, vom continua să urmărim analizele, va exista cu siguranţă un impact şi va exista o evoluţie şi a situaţiei din România şi din economie, aşa cum, cu siguranţă, se va întâmpla şi la nivel european şi internaţional. Dar mesajul principal este că din punct de vedere economic, dată fiind situaţia în care ne aflăm în momentul de faţă, (...) nu ne aşteptăm la un impact semnificativ pe termen scurt. Un alt mesaj pe care vreau să îl transmit mai ales cetăţenilor români care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie: nu va exista un impact imediat asupra drepturilor pe care le au, sigur şi a obligaţiilor pe care ei le au acolo în calitate de cetăţeni români, deci de cetăţeni europeni", a precizat prim-ministrul. 

Cioloş a explicat că punerea în aplicare a deciziei referendumului din Marea Britanie va dura minimum doi ani, timp în care se vor derula negocieri la care România va participa activ. 

"Vom avea nevoie, conform primei analize pe care au făcut-o şi instituţiile europene, de minim doi ani de zile pentru a negocia cadrul şi condiţiile ieşirii Marii Britanii din UE, în măsura în care autorităţile din Marea Britanie vor formaliza această decizie a referendumului printr-o solicitare formală pe care vor trebui să o facă instituţiilor europene. Etapele următoare presupun această solicitare formală (...) după care vor începe negocierile dintre instituţiile europene şi Marea Britanie, şi România va participa activ la aceste negocieri pentru a ne asigura că (...) acest lucru se va face şi în condiţii cât mai bune pentru a ţine cont şi de aşteptările noastre. Acest proces va fi unul care va dura şi care ne va permite să ne exprimăm punctele de vedere", a adăugat premierul Dacian Cioloş.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ