CNA a amendat ANTENA 1 pentru limbajul familiei Guţă

| 22 sep, 23:08

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în urma unei analize, a decis aplicarea sancţiunii de 20.000 de lei postului Antena 1, pentru emisiunea „Acces direct”.

„În ediţia din 21.05.2015 a fost dezbătut, la o oră destinată audienţei generale, un subiect referitor la neînţelegerile din familia cântăreţului Nicolae Guţă, fără a se ţine cont de prevederile art. 39 alin. 2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, referitoare la protecţia minorilor”, se precizează într-un comunicat. A fost dezbătut în direct subiectul referitor la neînţelegerile dintre Narcisa Guţă şi mama acesteia, precum şi la conflictul dintre Nicolae Guţă şi soacra sa.

De asemenea, pentru ediţia din 17.06.2015, a emisiunii „Acces direct” s-a reţinut încălcarea art. 40 alin. (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Subiectul abordat a fost legat de o femeie din localitatea Fundulea, judeţul Călăraşi, care a fost sancţionată în repetate rânduri de poliţiştii locali pentru comerţ stradal neautorizat, printre titlurile afişate pe ecran regăsindu-se: „Poliţiştii locali au traumatizat-o pe bătrână”, „Poliţiştii locali mi-au luat punga cu mazăre” . Pe parcursul emisiunii au fost folosite expresii jignitoare la adresa poliţiştilor locali, prin urmare a fost dată o amendă de 15.000 de lei postului Antena 3.

Mai mult de atât, la finalul ediţiei din 14.05.2015 a emisiunii „Sinteza zilei”, moderatorul i-a cerut permisiunea invitatului din platou, Julio Iglesias Jr, de a-l învăţa câteva cuvinte în limba română, iar, după ce acesta a acceptat, una dintre expresiile propuse a fost „Jos Băsescu!”, având o semnificaţie pe care invitatul nu o cunoştea. Radiodifuzorul a încălcat astfel prevederile art. 30 şi art. 32 alin. (1) din Codul audiovizualului, potrivit cărora: „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine”, respectiv, „Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranţa sau de buna-credinţă a persoanelor”.

La stabilirea sancţiunii, s-a reţinut şi nerespectarea art. 40 alin. (3) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „În gura presei”, ediţia din 05.04.2015, în care realizatorul a făcut afirmaţii jignitoare la adresa jurnalistului Cătălin Prisăcariu.

În aceeaşi şedinţă, CNA a decis că postul România TV trebuie să facă o rectificare cu privire la o ştire difuzată în data de 30.04.2015, ştire conform căreia „Potrivit unor surse judiciare, la percheziţiile de la Iaşi, procurorii ar fi descoperit marijuana în casa adjunctului poliţiei locale, George Grumeza”. Ulterior s-a dovedit că numele domnului Grumeza a fost greşit menţionat.

Totodată, postului Pro TV  i se va transmite o adresă prin care se va solicita rectificarea unei afirmaţii făcute de un invitat în emisiunea „La Măruţă”, ediţia din 27.05.2015. Rectificarea trebuie să corecteze informaţiile eronate, astfel încât publicul să fie informat că Organizaţia religioasă „Martorii lui Iehova” este un cult recunoscut oficial în România, potrivit site-ului Secretariatului de Stat pentru Culte.

Tag-uri: antena, cna, familia Guta
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 sep, 23:27
Filip
Proiect
“Atunci cand iti este evident ca nu’ti poti atinge scopul nu schimba scopul, ci schimba metodele de actionare!” ~ Confucius

Colaborare cu bani din prima luna! 100-285 € lunar! Iti oferim o posibilitate de a colabora cu noi si de a lucra part-time sau full-time, in asa fel incat sa poti castiga imediat bani, 100 € lunar (part-time) sau 285 € lunar (full-time), din prima luna. Activitatea este usoara si placuta. Cerem seriozitate maxima! Pentru mai multe detalii trimite cuvantul PROIECT la adresa de e’mail: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ