CNA a luat poziţie faţă de noul Cod al Insolvenţei

| 10 oct, 2013

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului CNA au decis, joi, să trimită Comisiilor de Cultură ale Parlamentului o scrisoare cu observaţiile CNA la Codul insolvenţei.

"În calitatea sa de autoritate de reglementare, CNA a reuşit, după o şedinţă destul de lungă, să realizeze un punctaj în care să etaloneze fiecare reglementare existentă în legislaţia în vigoare cu tot ceea ce articolul 81, alineatul 3 nu reuşeşte să surprindă şi să dea foarte clar ca metodologie", a declarat preşedintele CNA, Laura Georgescu, joi, la finalul şedinţei, conform Agerpres.

Scrisoarea, care va fi transmisă vineri Parlamentului, a fost votată în unanimitate de membrii CNA, după dezbateri care s-au desfăşurat pe parcursul mai multor ore, în şedinţele Consiliului de marţi şi joi.

Laura Georgescu a explicat că ANCOM trebuie să fie înştiinţat, după CNA, că un radiodifuzor a intrat în procedura de insolvenţă şi că în OUG 91/2013 nu este specificat cine anunţă prima dată acest fapt. De asemenea, Georgescu a precizat că un aspect formulat în scrisoare vizează faptul că, deşi suspendarea (n.r. unei licenţe audiovizuale), nu este definită ca atare în Legea Audiovizualului, Codul insolvenţei începe prin a defini acest termen şi cele două acte normative trebuie corelate.

Întrebată dacă suspendarea licenţei condamnă radiodifuzorul la faliment, preşedintele CNA a afirmat: "La această întrebare, Consiliul a găsit trei exemple. La cererea radiodifuzorului, se poate întrerupe programul, emisia, între 96 de ore şi 90 de zile. Tot astăzi s-a găsit exemplul lui Radio Guerrilla Sibiu unde nu a fost achitată taxa către ANCOM, ca atare ANCOM a retras licenţa de emisie, iar CNA nu a făcut altceva decât să anuleze licenţa audiovizuală. Cazuri clare când nu îţi plăteşti taxele către stat, pierzi licenţa. Sunt similare".

În documentul transmis Parlamentului, CNA precizează că, în elaborarea art. 81 (3) referitor la suspendarea licenţei audiovizuale pentru un radiodifuzor care a intrat în insolvenţă până la aprobarea planului de reorganizare judiciară 'CNA nu a fost consultată cu privire la conţinutul articolului menţionat.

"Dispoziţiile art. 81 alin. (3) din OUG nr. 91/2013 operează cu noţiunea de suspendare a licenţei. Semnalăm că în textul Legii audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, noţiunea de suspendare nu este nici definită şi nici prevăzută', se arată în textul scrisorii.

Referitor la sintagma 'condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe', prevăzute la art. 81 alin. (3) din OUG nr. 91/2013, CNA sesizează 'că nu sunt nici determinate şi nici predictibile condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza serviciul de programe', motiv pentru care textul nu satisface cerinţa impusă oricărui act normativ să instituie 'reguli necesare, suficiente şi posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă'.

'Semnalăm, de asemenea, că reglementarea propusă de art. 81 alin. (3) din OUG nr. 91/2013 nu stabileşte persoana care, fiind implicată în procedura de deschidere a insolvenţei, are obligaţia să informeze CNA cu privire la starea de insolvenţă/suspendare a licenţei radiodifuzorului în cauză. De asemenea, reglementarea nu stabileşte un termen în care CNA ar trebui să fie notificat', se mai arată în scrisoare.

Referitor la efectele suspendării licenţei audiovizuale, prin scrisoare se semnalează Parlamentului că, urmare a suspendării de drept a licenţei audiovizuale, CNA ar trebui să comunice distribuitorilor de servicii retransmise prin reţele de cablu, satelit şi de tip IPTv încetarea retransmisiei serviciului de programe în cauză şi, de asemenea, să comunice Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în vederea suspendării şi a licenţei de emisie, dacă este cazul.

'Tot ca efect al suspendării de drept a licenţei audiovizuale, distribuitorii de servicii ar trebui să menţină libere frecvenţele pe care era retransmis/difuzat serviciul de programe a cărui licenţă a fost suspendată, fapt nereglementat de legislaţia în vigoare', menţionează documentul citat.

Membrii CNA semnalează că radiodifuzorul a cărui licenţă a fost suspendată trebuie să includă în planul de reorganizare condiţiile de difuzare, ceea ce echivalează cu modificarea condiţiilor pe care şi le-a asumat la obţinerea licenţei, întrucât licenţa audiovizuală reprezintă dreptul de a difuza într-o anume arie un anumit program, în anumite condiţii tehnice.

'Prin urmare, CNA emite, prin decizie, o licenţă radiodifuzorului, în condiţii bine definite, însă va fi fost pus în situaţia să ia act de suspendarea acestei licenţe. În temeiul noilor reglementări prevăzute la art. 81 alin. (3) din OUG nr. 91/2013, CNA va trebui să ia o nouă decizie, tot prin vot, cu privire la noile condiţii ce trebuie incluse în planul de reorganizare, ceea ce echivalează cu a acorda o altă licenţă audiovizuală, şi nu de a reveni la cea iniţială, aflată în regim de suspendare', se arată în scrisoare.

De asemenea, membrii CNA consideră că, având în vedere că debitorul are calitatea de titular al unei licenţe audiovizuale, licenţe de emisie sau, după caz, al unui aviz de retransmisie, planul de reorganizare ar trebui supus aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului şi, după caz, Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.

Scrisoarea a fost votată în unanimitate, inclusiv de Valentin Jucan, deşi propunerea sa de eliminare a art. 81 alin. (3) din OUG nr. 91/2013 a fost respinsă de Consiliu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ