CNA recomandă ca subiectele referitoare la accidente să fie prezentate fără o tentă senzaţionalistă

| 06 mar, 2014

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) recomandă ca prezentatorii emisiunilor de ştiri să evite implicarea lor emoţională şi să prezinte în mod neutru, obiectiv şi echilibrat subiectele, fără o tentă senzaţionalistă, în special în cazul subiectelor din domeniul medical sau cel al accidentelor.

CNA a adoptat, în şedinţa de joi, cu unanimitate de voturi (Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), o Recomandare cu privire la modul de prezentare de către radiodifuzori a subiectelor din domeniul medical şi al accidentelor.

Consiliul a adoptat această recomandare după ce a primit numeroase reclamaţii pe subiecte din aceste domenii şi a decis că trebuie să încerce să ia măsuri de conştientizare în cazul televiziunilor şi radiourilor.

Potrivit textului recomandării, prezentatorii emisiunilor de ştiri vor evita implicarea lor emoţională şi vor prezenta în mod neutru, obiectiv şi echilibrat subiectele, fără o tentă senzaţionalistă, păstrând date şi informaţii oferite de studii, cercetări şi specialişti în domeniu, în special în cazul subiectelor din domeniul medical sau cel al accidentelor.

De asemenea, afişarea pe ecran a unor titluri legate de ştirile care abordează subiecte din domeniul medical sau din cel al accidentelor nu trebuie să urmărească crearea unui impact emoţional.

În cadrul buletinelor informative şi de ştiri se va evita difuzarea în mod repetat şi nejustificat a unor imagini violente, precum şi transmiterea în mod repetat a unor generice şi ilustraţii muzicale cu un puternic impact emoţional negativ, se mai spune în textul recomandării.

De asemenea, prin această recomandare, CNA solicită tuturor furnizorilor de servicii media audiovizuale ca, în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, să respecte regulile din Codul audiovizualului cu privire la emisiunile de ştiri şi dezbateri: rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor; între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală; titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate; în cazul difuzării unor reconstituiri să se menţioneze în mod clar acest lucru; în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru; în enunţarea unor ipoteze de cauzalitate privind producerea unor eventuale catastrofe, să se solicite şi punctul de vedere al unei autorităţi abilitate.

CNA a adoptat Recomandarea după ce a analizat programele de ştiri difuzate de principalele servicii generaliste de televiziune şi de televiziunile tematice de ştiri.

Consiliul a ţinut cont în adoptarea Recomandării de faptul că, prin conţinut, "buletinele de ştiri oferă informaţii cu un impact emoţional important, fie că este vorba despre evenimente petrecute pe plan local, naţional sau internaţional".

De asemenea, potrivit articolului 29, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a minorilor şi vizionării în familie.

Totodată, furnizorilor de servicii media audiovizuale, conform articolului 29, alineatului 2 din Codul audiovizualului, le revine obligaţia ca, înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, să transmită avertismentul verbal "Atenţie! Imagini care pot afecta emoţional telespectatorii". Această menţiune trebuie afişată static şi lizibil.

În plus, potrivit Codului audiovizual, radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violenţă în mod repetat în cadrul aceleiaşi producţii audiovizuale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ