Comisarul european pentru politică regională aprobă amendarea proiectului de construcţie a LASERULUI de la Măgurele

| 05 feb, 21:57

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu a aprobat, vineri, amendarea proiectului de cercetare 'Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics' (ELI-NP), care se derulează la Măgurele, în România, relevă un comunicat de presă al cabinetului comisarului european, potrivit Agerpres.

Decizia vizează în principal aprobarea unui nou calendar în ceea ce priveşte realizarea lucrărilor de construcţie şi instalarea echipamentelor necesare, includerea unor lucrări de construcţii auxiliare în a doua fază de implementare şi achiziţionarea unor echipamente suplimentare destinate activităţilor de cercetare ştiinţifică. 

'Este un proiect important pentru România, pentru cercetarea ştiinţifică din ţară. În acelaşi timp, este important ca acesta să se deruleze fără sincope pentru că este un foarte bun exemplu despre ce poate face România cu fonduri Regio. Acest proiect este unic în Europa pentru că presupune realizarea unei instalaţii cu fascicule laser şi gama şi va beneficia de tehnologii de ultimă generaţie cu ajutorul cărora va putea fi studiat impactul radiaţiei electromagnetice foarte intense asupra materiei', a spus reprezentanta Comisiei Europene. 

Proiectul major ELI-NP face parte din Programul Operaţional Competitivitate pentru asistenţă structurală şi se derulează prin Fondul european de dezvoltare regională. Implementarea proiectului ELI-NP a fost împărţită în două faze încă de la debutul acestuia. Decizia de amendare a proiectului, aprobată vineri de comisarul european pentru politică regională, se referă la lucrările prevăzute a fi realizate în cadrul primei faze. Aceasta este cuprinsă pentru finanţare în perioada de programare financiară multianuală 2007- 2013, cu o valoare totală a cheltuielilor eligibile de 136,4 milioane de euro, din care 116,3 milioane de euro 
(85%) provin din Fondurile de dezvoltare regională. 

Faza a doua a proiectului de cercetare ELI-NP este prevăzută a fi finalizată în 2018 şi are o valoare totală a cheltuielilor eligibile de 174,5 milioane euro, din care 148 milioane de euro provin din Fondul european de dezvoltare regională. 

ELI-NP este un proiect de cercetare paneuropean, găzduit de Republica Cehă, România şi Ungaria, al cărui scop este să promoveze cercetarea naţională şi europeană prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputaţie internaţională, deschisă specialiştilor din mediul ştiinţific universitar şi privat, precum şi din mediul întreprinderilor. 

ELI-NP este o parte a proiectului 'Extreme Light Infrastructure', care a fost identificat în 2006 de Forumul strategic european privind infrastructurile de cercetare (ESFRI) drept unul dintre proiectele de infrastructuri de cercetare de înaltă prioritate pentru Europa. Proiectul reprezintă cel de-al doilea pilon al unei structuri paneuropene pentru lasere, în aprilie 2011 Comisia Europeană aprobând deja o finanţare de 236 de milioane de euro pentru primul pilon al ELI, în Republica Cehă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ