Comisia Națională de Prognoză ne dă imaginea despre ce urmează. Și nu arată deloc rău

| 11 noi, 2013

Veștile bune din economie încep să se adune și să contureze un viitor deloc rău pentru dezvoltarea României la acest capitol.

După ce BNR, prin vocea guvernatorului Mugur Isărescu, anunța o reducere a prognozei de inflație pentru anul în curs și anul viitor, acum Comisia Națională de Prognoză vine să completeze peisajul economic românesc cu prognoza pe termen mediu și ne dă imaginea despre ce urmează. Venind ca o garanție a prognozei BNR, CNP revizuiește în scădere prognoza de inflație aferentă acestui sfârșit de an de la 3,5% la 2%, ceea ce conduce la o scădere și la nivelul mediei anuale a inflației de la 4,3% la 4,1%.

Creșterea economică anunțată de ultima prognoză a CNP este de 2,2% în 2013 și 2014, urmând un trend crescător în 2015 cu 2,5% și în 2016 și 2017 cu 3%, respectiv 3,3%. Această rectificare în creștere a prognozei se datorează proiecției în creștere pentru avansul valorii adăugate în domenii precum industrie, agricultură și servicii, precum și a creșterii valorii exporturilor.

La capitolul salariați, CNP anticipează o creștere a ratei de ocupare pe piața muncii, în 2014 anunțându-se un număr de salariați la nivel național mai mare cu 60.000 față de anul în curs. Acest lucru înseamnă că dacă anul acesta avem 4,51 milioane de salariați, în 2014 vor fi 4,57 milioane de persoane active în câmpul muncii. Prognoza CNP arată un trend crescător în acest sens, aproximând numărul salariaților la 4,635 milioane în anul 2015, 4,705 milioane în 2016, urmând ca în 2017, România să aibă 4,78 milioane de români înregistrați la Inspectoratele Teritoriale de Muncă (ITM). De asemenea, salariul mediu net pe economie va cunoaște anul viitor o creștere de 5,1% , ajungând la valoarea de 1.698 lei, conform CNP.

Creșterea numărului de salariați cu 1,3% în 2014 față de anul în curs se datorează invesțiilor în plină ascensiune, de natură să conducă la dezvoltarea infrastructurii, creștere economică și nu în ultimul rând la crearea de noi locuri de muncă. Având în vedere că aceste prognozele emise de CNP sunt ajustate și în funcție de programul de guvernare, respectiv de strategiile și proiectele pe care le are în plan Executivul în domeniul economiei și câte din măsuri au fost implementate, putem afirma că în mod cert, anul viitor numărul salariaților va depăși estimarea de acum, datorită reducerii CAS, care va avea un impact pozitiv major în ceea ce privește reducerea șomajului.

În sectorul bugetar, conform prognozei CNP pentru perioada 2013-2017, anul viitor se estimează un număr de 866.000 de salariați, similar cu cel din anul în curs. Numărul funcționarilor publici va crește de la 870.000 de persoane în anul 2015, la 872.000 în 2016, urmând ca în anul 2017 în sectorul de stat fie înregistrate 873.000 de persoane. Lăsând la o parte cifrele, trebuie să recunoaștem că față de un sistem bugetar strâns cu ușa de către guvernarea pedelistă, cu posturi blocate, remanieri în masă și instituții închise (a se vedea numărul spitalelor închise din acea perioadă) diferențele la acest nivel sunt unele notabile. Iar dacă luăm în considerare și faptul că anul viitor se anunță creșteri salariale în domenii cheie ale dezvoltării – Educație și Sănătate – tabloul complet din realitatea actuală se poziționează în atiteză cu haosul creat de PDL.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ