Puterea de cumpărare în România a crescut de facto

| 13 noi, 2013

Creșterea puterii de cumpărare a românilor are toate șansele să continue și în 2014. Cabinetul a acordat în avans mare parte dintre subvenții, asigurându-se, prin cele 500 de milioane de euro, că fermierii vor avea toate resursele financiare necesare pentru repetarea în 2014 a producţiei record din 2013.

Un portal de știri publică o analiză foarte interesantă cu privire la evoluția costului coșului lunar de consum pe primele opt luni ale anului.

Conform acestei analize, în perioada monitorizată, românii au cheltuit din ce în ce mai puțini bani pe mâncare. Astfel, dacă în luna ianuarie, coşul lunar de consum ajungea să coste pentru o familie de două persoane 507 lei, în august,  aceeaşi cantitate de produse a costat 439,6 lei, cu 67,4 lei mai puţin decât în ianuarie.

Scăderea costului coșului de consum trebuie pusă în legătură directă cu trendinţa de scădere înregistrată de prețul alimentelor de bază necesare pentru traiul de zi cu zi. În afară de carnea de pui, care a cunoscut o ușoară majorare, restul acestor produse s-au ieftinit de la lună la lună. Carnea de porc, carnea de vită, cartofii, legumele, lactatele, ouăle, toate au cunoscut o evoluție descrescătoare a prețurilor.

Concluziile jurnliștilor dsunt în linie cu datele comunicate de către INS și BNR cu privire la inflație și la evoluția Indicelui Prețurilor de Consum (IPC). BNR a revizuit de mai multe ori în scădere rata anuală a inflației. Proiecția curentă a BNR plasează rata anuală a inflației IPC la 1,8 la sută la sfârșitul lui 2013, valoare cu 1,3 puncte procentuale sub nivelul prognozat în Raportul asupra inflației din luna august.

Această scădere constantă a prețurilor la produse alimentare trebuie pusă în legătură cu evoluția pozitivă a situației din agricultura românească. Pe fondul condițiilor climatologice favorabile, dar și al transformării agriculturii într-un domeniu prioritar, fermierii români au avut în 2013 un an extrem de bun.

Astfel, s-au înregistrat producții record la de cereale, plante oleaginoase și legume, precum și o revigorare a  sectorului zootehnic. Iar surplusul de producție a tras în jos prețurile de la rafturile marilor magazine și din piețe, românii ajungând să plătească mai puțin pentru a-și cumpăra cele necesare alimentației zilnice.

Scăderea prețurilor produselor alimentare dovedește că măsurile luate de Guvern pentru sprijinirea agriculturii românești au fost bune. Şi vremea favorabilă din acest an a jucat un rol important în obținerea producțiilor record pe care le menționam mai sus. Dar ani cu condiții climatologice favorabile agriculturii au mai fost și în trecut. Cu toate acestea, volumul de activitate din agricultură nu a cunoscut o majorare la fel de importantă precum cea înregistrată pe primul semestru al lui 2013, când, conform datelor furnizate de către INS, s-a înregistrat o creștere de 6,1%.

Rezultatul a fost posibil şi ca urmare a noilor politici din agricultură. De exemplu, pentru prima dată după mult timp, în 2013 nu au mai fost probleme cu acordarea subvențiilor către agricultori. Acestea au fost plătite la timp către toți cei  1.072.289 de beneficiari, plățile cumulate având o valoare care se ridică la 2,7 miliarde de lei.

De asemenea, au fost acordate despăgubiri substanțiale pentru fermierii care au fost afectați de secetă în 2012. În plus, cabinetul Ponta acordă sprijin financiar pentru producatorii de lapte și carne de vită din zonele defavorizate în limita unui plafon de 30 de milioane de euro.

Tot pentru a veni în sprijinul fermierilor care au nevoie de finanțare pentru a a-și dezvolta afacerile, guvernul a luat măsura constituirii Fondului pentru acordarea de microcredite în agricultură. Autoritățile s-au asigurat astfel că și agricultorii care au nevoie de un împrumut neeligibil prin alte programe vor putea să obțină capitalul necesar în condiții avantajoase.

La categoria "ajutoare directe", trebuie amintit programul ”Prima umplere”, precum şi scăderea prețului apei destinată irigațiilor. De asemenea, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor agricultorilor, cabinetul a luat măsura construirii de depozite specializate pentru legume și fructe.

Fermierii au avut astfel asigurate toate condițiile pentru ca recolta de anul acesta să fie foarte bună, iar rezultatul s-a făcut simțit direct în producțiile record obținute la hectar, dar și în buzunarul românilor, care au ajuns să plătească mai puțin pentru alimente. Implicit, puterea de cumpărare a populației s-a majorat semnificativ, scăderea costului coșului zilnic venind în completarea măsurilor luate de către cabinet pentru creșterea veniturilor românilor. Merită menționate în acest sens indexarea pensiilor cu rata inflației care s-a produs la începutul acestui an, majorarea venitului minim de la 700 la 800 de RON, restituirea integrală a CASS pentru pensionari sau reîntregirea salariilor bugetarilor.

Creșterea puterii de cumpărare a românilor are toate șansele să continue și în 2014. Cabinetul a acordat în avans mare parte dintre subvenții, asigurându-se, prin cele 500 de milioane de euro, că fermierii vor avea toate resursele financiare necesare pentru repetarea în 2014 a producţiei record din 2013. Acest lucru va continua să tragă în jos prețurile produselor agroalimentare sau, în cel mai rău caz, să nu mai avem scumpirile din 2010-2011. În plus, prin proiectul de buget pentru 2014, venitul minim garantat va crește în două tranșe cu încă 100 de RON. De asemenea, pensiile vor fi majorate anul viitor cu un procent care depășește rata prognozată a inflației, în timp ce medicii rezidenți și profesorii debutanți vor beneficia de creșteri salariale semnificative.

Ca urmare, în ciuda ipotezelor alarmiste lansate de către unii politicieni, românii au toate șansele să o ducă mai bine în 2014. Chiar dacă unii dintre noi vor trebui poate să plătească ceva mai mult pe benzină sau motorină, creșterile de prețuri la aceste produse vor fi compensate foarte probabil în zona agroalimentară, așa încât, per total, fenomenul deflaționist va continua.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ