Consilierul Dan Mihalache: Guvernul Cioloş a fost o soluţie de AVARIE

| 23 dec, 20:02

Consilierul lui Klaus Iohannis, Dan Mihalache, a declarat că Guvernul lui Dacian Cioloş este "o soluţie de avarie, generată de tragedia de la clubul Colectiv". Mai mult, a mărturisit Mihalache, guvernul de tehnocraţi nu este acel guvern despre care şeful statului vorbea în campania electorală din 2015.

Consilierul prezidenţial Dan Mihalache a vorbit, la România TV, despre guvernul de tehnocraţi al lui Dacian Cioloş.

"Guvernul Cioloş a fost o solutie de avarie, generata de tragedia de la Colectiv si de nemultumirea sociala pe care tragedia a generat-o. Dar nu tragedia in sine. Tragedia de la Colectiv a fost ca un factor detonator al unei nemultumiri sociale agregate, care viza un anumit mod de a face politica, coruptia, coruptia din sistemele politice si administrativ si atunci, pentru a elibera un pic din presiunea sociala care se crease si care risca sa derapeze, s-a conturat solutia unui guvern de tehnocrati.

Sa tinem bine minte. Partidele, fie PNL, fie PSD, nu au propus o solutie politica. Singurii care au insistat in consultarile de la Cotroceni pe o solutie politica au fost cei de la ALDE. Partidele nu au propus o solutie politica si au agreata aceasta solutie a unui guvern de tehnocrati. Nu este, cred, acel guvern de care presedintele vorbea in campania electorala. Noi fiind legati de dreapta, de PNL, ne dorim un guvern politic al dreptei, dar dupa alegeri si prin alegeri", a declarat Dacian Cioloş.

Mihalache a precizat că preşedintele Iohannis a purtat mai multe discuţii cu Dacian Cioloş, în toamna lui 2016, înainte de a-l desemna pentru funcţia de premier.

"In momentul in care partidele au venit fara propuneri sau au venit si au spus "agream solutia unui Guvern tehnocrat", sigur ca a fost un proces in care presedintele a cautat un premier tehnocrat si s-a oprit asupra lui Dacian Ciolos.

Dacian Ciolos a fost comisarul european al Romaniei, cumva face parte dintr-o rezerva de cadre nationala. Cred ca la momentul respectiv, presedintele se gandea la o implicare a lui Ciolos in proiectul politic guvernamental. Presedintele Iohannis si Dacian Ciolos au avut mai multe discutii in decursul toamnei", a mai spus Mihalache.

Aceasta a precizat că şi Liviu Voinea, propunerea PSD pentru funcţia de premier, era "validă", însă nu era "chiar atât de tehnocrat". "Liviu Voinea nu este chiat atat de tehnocrat. Era legat cumva de PSD. Dar era o propunere valida si aceea", a spus consilierul.

Mihalache: Nu cred că noul Executiv va eşua

Întrebat dacă Guvernul Cioloş va face compromisuri pentru că este prins între PSD şi PNL, Dan Mihalache a spus totul "depinde şi de atitutidenea celor două partide mari".

"Daca PSD si PNL se vor ocupa de propria lor reforma interna, de alegerile locale, parlamentare, si nu vor declansa in Parlament un anumit tip de hartuaiala, putem sa consideram ca Executivul condus de Ciolos va putea guverna in liniste pana la alegerile din 2016. Semnalele, din punctul meu de vedere, sunt pozitive. M-am uitat la modul in care a fost votat bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat, printr-o intelegere intre cele doua partide mari. Acolo se putea face cu Guvernul orice. Au fost ani in care fiecare partid a depus cate 1.000 de amendamente. Partidele au aratat ca pot dialoga intre ele. E un inceput bun. Vina campania electorala, iar partidele vor avea alte preocupari", a completat consilierul preşedintelui Iohannis.

Acesta spune că noul Executiv nu va eşua, dacă îşi va înţelege foarte bine "menirea". "Nu cred ca va esua. Daca Guvernul isi intelege foarte bine menirea, ca este un Guvern cu durata de viata limitata, ca trebuie sa administreze corect economica, astfel incat sa nu derapam in anul electoral, sa administreze corect alegerile din 2016, nu va de ce ar esua", a spus Mihalache.

Acesta a vorbit şi despre o posibilă carieră de om politic a lui Dacian Cioloş şi consideră că oferta pe care i-a făcut-o Partidul Naţional Democrat, prin vocea Alinei Gorghiu, este "o formulă de luat în considerare".

"Mai intai domnul Ciolos trebuie sa isi doreasca sa aiba o cariera de om politic si deocamdata nu l-am auzit formuland acest deziderat si nu cred ca il vom auzi foarte devreme. La nivel principal, cred ca o infuzie de oameni noi in politica, de oameni care vin cu expertiza, care vin din zone internationale sau private, e bine venita. Cred ca partidele ar trebui sa se gandeasca foarte serios. Daca unii dintre membrii acestui cabinet fac o figura frumoasa, onorabila, partidele ar trebui sa se gandeasca foarte serios la el", a spus Mihalache.

Legat de oferta pe care liberalii i-au făcut-o lui Cioloş, consilierul lui Iohannis a răspuns: "Foarte bine! Intr-un orizont de timp, cred ca e o formula de luat in considerare".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ