Corlăţean: Sunt şanse pentru o decizie favorabilă proiectului Nabucco Vest

| 20 iun, 2013

Sunt şanse bune că decizia care va fi anunţată în curând de consorţiul Şah Deniz privind livrarea gazelor azere să fie favorabilă proiectului Nabucco Vest, dar România trebuie să fie pregătită cu alternative dacă va fi ales proiectul concurent TAP, spune ministrul de Externe, Titus Corlăţean.

"Şansele sunt bune, cu atât mai mult cu cât statele din Vişegrad au anunţat public, în urmă cu câteva săptămâni, interesul de a intra în proiect, iar GDF Suez a cumpărat o parte din acţiunile companiei Nabucco în urmă cu o lună şi jumătate", a afirmat Corlăţean.

El a arătat că în cazul în care va fi selecţionat proiectul TAP, prin care gazul azer este livrat spre Italia prin Grecia, atunci România are pregătite soluţii alternative cum ar fi realizarea ulterioară, decalată, a Nabucco Vest, dar şi exploatarea rezervelor de gaze din Marea Neagră şi a gazelor de şist.

"Sper să fie o reuşită şi să fim pregătiţi dacă o să fie o reuşită, dar trebuie să fim pregătiţi şi dacă se va întâmpla să nu fie o reuşită. Întotdeauna sunt soluţii alternative. Realizarea ambelor proiecte din Coridorul Sudic, dar decalate temporar, apoi România are nişte rezerve în platoul continental al Mării Negre, gazele de şist care reprezintă o soluţie alternativă foarte consistentă", a mai spus Corlăţean.

MAE român a catalogat, astăzi, drept "premature şi speculative" informaţiile şi comentariile apărute recent privind o decizie a consorţiului care exploatează zăcământul azer de la Şah Deniz de a transporta gazele prin conducta TAP, în detrimentul proiectului Nabucco Vest, la care este parte şi România.

Consorţiul care exploatează zăcământul gigant de gaze naturale Şah Deniz, din Marea Caspică, a luat recent decizia finală privind ruta pe care va exporta gaz către Europa, având de ales între proiectul Nabucco, susţinut de UE, şi Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

Potrivit informaţiilor obţinute de ziarul austriac WirtschaftsBlatt, reprezentanţii statului azer şi ai investitorilor de la Şah Deniz s-au întâlnit, joi, la Baku, unde au luat decizia finală privind gazoductul preferat pentru a aduce gaze în Europa. Pentru moment, hotărârea rămâne un secret, notează publicaţia.

Proiectul câştigător va fi anunţat pe 28 iunie, cu o săptămână înainte ca preşedintele azer Ilham Aliyev să se întâlnească, la Bruxelles, cu preşedintele Comsiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a discuta despre coridorul sudic de transport al gazelor naturale.

Analiştii contactaţi de WirtschaftsBlatt consideră că şansele sunt 50-50.

Pe de altă parte, analistul Emil Hurezeanu a susţinut recent că proiectul Nabucco Vest, care urma să traverseze România, nu mai este de actualitate, deoarece Azerbaidjanul a făcut opţiunea pentru gazoductul TAP. Nabucco Vest ar urma să lege graniţa europeană a Turciei cu Austria.

Pentru a putea aduce gazele din Şah Deniz în Europa, Nabucco Vest ar urma să le preia din gazoductul TANAP, care porneşte de la zăcământul Şah Deniz şi ajunge până la graniţa europeană a Turciei. Acţionarii Nabucco Vest discută cu acţionarii TANAP să interconetze cele două conducte. Totodată, tot de la graniţa europeană a Turciei pleacă o altă conductă de gaze, prin Grecia şi peste mare până în Italia, denumită TAP.

Oficialii Nabucco discută cu reprezentanţii consorţiului care dezvoltă zăcământul Şah Deniz să cumpere gazele şi să le livreze în Europa. Începerea lucrărilor la Nabucco este programată pentru 2015, iar primele livări ar urma să fie făcute în 2018 în Georgia şi Turcia. Gazele transportate de această conductă erau preconizate să ajungă în Europa în 2019.

Din consorţiul Nabucco fac parte Bulgaria, Turcia, România, Ungaria şi Austria. Germania s-a retras recent din proiect. Gazele transportate de conductă ar urma să vină din Azerbaijan şi să treacă prin Turcia, Bulgaria, Ungaria, România şi Austria.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ