Creditul destinat agriculturii a crescut de 3,7 ori în ultimii 7 ani

| 01 iul, 2013

Creditul destinat agriculturii a crescut de 3,7 ori în ultimii şapte ani, de la 412,8 milioane euro în anul 2005, la 1,512 miliarde euro în 2012, în condiţiile în care totalul creditului în România s-a majorat de 3,1 ori, de la 17,833 miliarde euro, la 54,81 miliarde euro, se arată se arată într-un raport elaborat de Comisia Prezidenţiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii în România.

"Creşterea nivelului de creditare a agriculturii a continuat şi în anul 2013. Conform datelor furnizate de BNR, soldul creditelor destinate agriculturii a fost de 11 miliarde lei la sfârşitul lunii aprilie 2013, cu 2% peste nivelul din aprilie 2012, de 10,8 miliarde lei", se spune în Cadrul naţional strategic pentru dezvoltare durabilă a sectorului agroalimentar şi a spaţiului rural pentru perioada 2014-2030.

Potrivit raportului, creşterea nivelului creditului destinat agriculturii, chiar dacă porneşte de la o bază foarte redusă, are o conotaţie pozitivă, benefică pentru capitalizarea exploataţiilor agricole, fie prin creşterea investiţiilor directe în agricultură, fie prin finanţarea inputurilor (consumului intermediar), premisă a creşterii randamentelor şi a profitabilităţii exploataţiilor agricole.

"Din punct de vedere al creditării comparative, între principalele sectoare ale economiei naţionale, la nivelul anului 2008, an afectat doar incipient de criza economică, constatăm că agricultura, cu o contribuţie la formarea PIB-ului de 6,5%, beneficiază doar de 2,4% din totalul creditului bancar, comparativ cu sectorul serviciilor, a căror contribuţie la formarea Produsului Intern Brut a crescut la 60,1%, dar care beneficiază de 72,3% din volumul creditului bancar. Şi în anul 2010 agricultura rămâne cu o pondere redusă în afacerile băncilor, sub 3%, chiar dacă contribuţia agriculturii la formarea PIB a fost peste 6%", se spune în document.

De asemenea, raportul mai arată că, dacă se compară nivelul de creditare a agriculturii româneşti cu nivelul de creditare a agriculturii din alte ţări membre UE, se constată diferenţe majore. Astfel, dacă în România se înregistrează un credit bancar mediu de 110 euro/ha SAU (suprafaţă agricolă utilizată n.r.), în Germania se utilizează 2126 euro/ha SAU, în Franţa 1.698 euro/ha SAU, iar în Ungaria 255 euro/ha SAU.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ