Crin Antonescu în turul doi cu Victor Ponta?

| 13 noi, 2013

Ipotezele lansate de preşedintele Băsescu sunt din păcate comentate de toată lumea. Ce-i al lui e-al lui. După cum spune şi vorba, dacă un nebun aruncă o piatră într-un lac 10 deştepţi se vor chinui să o scoată. Pe acest principiu Traian Băsescu a reuşit să introducă în dezbaterea publică, pe agendă cum se spune de cei mai de specialitate, o nouă temă: PSD nu poate câştiga prezidenţialele dacă se desparte de PNL.

Acum, ştiţi cum se spune, unde dai şi unde crapă. Băsescu a repetat obsesiv într-un interviu de la televiziunea din sufragerie (B1) că PSD va pierde fotoliul de la Cotroceni dacă se desparte de Antonescu. Răspunsul USL nu a întârziat să apară: Comisie de anchetă în Parlament pentru cazul procurorului Papici care şi-ar fi folosit funcţia pentru a verifica legalitatea unui teren de peste 200 de ha cumpărat de familia Băsescu.

Ipoteza unui duel Victor Ponta – Crin Antonescu în turul 2 al prezidenţialelor pare confirmată când te uiţi la tensiunile din USL dar şi la cum stă fiecare dintre cei doi în sondaje. Totuşi aceasta nu este deocamdată altceva decât o ipoteză. Ce a spus Băsescu luni seara nu are sens. Antonescu poate deveni preşedinte, trebuie doar să îşi dorească lucrul acesta şi să continue să joace cartea USL-ului. Orice altă plasare a lui Antonescu pe scena politică, înainte de prezidențiale este un loz necâştigător pentru liderul PNL.

Să explorăm puţin posibilitatea ca Antonescu să candideze la prezidenţiale din partea PNL şi susţinut de partidele de dreapta. Prima misiune este ca Antonescu să intre în turul 2. Îl vedeţi pe Mihai Răzvan Ungureanu să facă un pas în spate, sau pe Predoiu? Eu nu. Dacă ne gândim că în momentul de faţă diferenţa dintre MRU şi Antonescu este aproximativ în marja de eroare a sondajelor şi la faptul că acesta este încă în scădere, putem spune că la felul cum arată şi se prefigurează lucrurile acum, este posibil ca președintele PNL chiar să piardă accesul în turul 2, în favoarea lui Ungureanu şi a candidatului stângii care este stabilă şi va rămâne aşa.

Ecuaţia nu este atât de simplă cum Băsescu vrea să spună. Procentele partidelor nu se traduc în procentele pe care candidaţii la prezidenţiale le au la sfârşitul cursei. Dacă lucrurile ar sta astfel, preşedintele României ar fi Mircea Geoană care s-a bucurat de susţinerea teoretică a peste 70% din alegători.

În eventualitatea unui tur 2 în care să se întâlnească Victor Ponta cu Crin Antonescu, sigur este că președintele PSD pleacă cu prima şansă în cursă. Oricum, orice alt candidat din partea PSD poate conta pe voturile tuturor susţinătorilor şi simpatizanţilor de stânga. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Crin Antonescu, un candidat care nu va putea să coaguleze niciodată toate forţele de dreapta.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
14 noi, 2013
cantautor
n-am stiut ca te apreciezi asa ...
sa inteleg ca, metaforic vorbind,faci si tu parte dintre cei 10 destepti?
ca dupa analiza articolului,nu ar parea...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ