Crin Antonescu – strategie perversă cu cota unică

| 04 noi, 2013

Conform președintelui PNL, Fondul este întruchiparea răului, care dorește să împovăreze populația cu noi taxe și impozite.

Cel mai la putere lider al Opoziției, Crin Antonescu, a recidivat la sfârșitul săptămânii trecute prin două declarații vizavi de acordul încheiat cu Fondul Monter Internațional și negocierile pe care cabinetul la poartă cu reprezentanții instituției de la Washington pentru definitivarea proiectului de buget pe anul viitor.

În prima dintre aceste declarații, făcută la o dezbatere privind mediul de afaceri, președintele PNL a spus, nici mai mult nici mai puțin, decât că acordul încheiat cu Fondul este un ”handicap” pentru România. Mai apoi, la o emisiune TV, Crin Antonescu și-a nuanțat declarațiile, afirmând că în negocierile cu Fondul, cabinetul dă adevărate ”bătălii” cu reprezentanții instituției care ne cer să majorăm taxele. „Dacă se modifica cota unică era un scandal monstruos, dar, ca să rămână cotă unică, premierul şi ministrul dau bătălii cu FMI, care ne spun că avem taxe mici”, a spus Crin Antonescu.

Altfel spus, conform președintelui PNL, Fondul este întruchiparea răului, care dorește să împovăreze populația cu noi taxe și impozite și care, prin condiționalitățile impuse de acordul încheiat cu guvernul de la București, limitează posibilitățile autorităților de a acorda scăderi de taxe sau majorări de salarii. Ceea ce uită însă să precizeze Crin Antonescu, din vădite interese electorale, este că România are nevoie de acest acord pentru a-și menține credibilitatea pe piețele financiare și a-și asigura o plasă de siguranță în caz de necesitate.

Din fericire pentru România, piețele financiare și FMI s-au obișnuit deja cu comportamentul iresponsabil și declarațiile pripite ale lui Crin Antonescu. În plus, atât oficialii Fondului cât și oamenii de afaceri știu deja că Victor Ponta este cel care dă tonul politicilor guvernamentale, iar hotărârea acestuia de a duce la bun sfârșit acordul cu FMI nu poate fi pusă la îndoială. Ca urmare, declarațiile președintelui PNL nu au produs consecințele dezastruoase pe care le puteau genera pe piețele financiare. Aceasta nu reduce însă caracterul lor profund iresponsabil și nici nu scuză duplicitatea lui Crin Antonescu, care critică acum un acord girat inclusiv de către miniștrii PNL.

Singurul lucru care pare totuși să îi convină lui Crin Antonescu este modul în care cabinetul gestionează negocierile cu Fondul. Privind însă mai în detaliu, observăm că și în spatele laudelor pe care le aduce guvernului, se ascunde aceeași dorință meschină de a mai câștiga câteva procente electorale pe seama fricii românilor faţă de creșterea taxelor și a impozitelor. Astfel, Antonescu se servește de pretextul comentariilor referitoare la negocierile cu Fondul pentru a reconfirma viabilitatea ipotezei creșterii cotei unice, doar pentru ca mai apoi să întârească ideea că o asemenea majorare nu s-a produs ca urmare a opoziției PNL față de o astfel de măsură. În plus, deși știe foarte bine că este vorba despre o decizie care trebuie în primul rând să aibă sustenabilitate bugetară și că aceasta a fost anulată de prestația dezastruoasă pe partea de colectare a veniturilor a Ministerului de Finanțe, președintele PNL continuă să insiste pe tema reducerii CAS-ului.

Tag-uri: Crin Antonescu, FMI, PNL, usl
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ