Crin tremură de frică

| 07 sep, 2013

Abordarea lui Crin Antonescu are o miză strategică. Retorica agresivă împotriva lui Sorin Oprescu şi încercarea de compromitere a primarului Capitalei sunt parte a unui plan mai amplu în zona conducerii liberalilor.

Tregedia morţii copilului de 4 ani sfâşiat de câinii maidanezi a animat o adevărata dezbatere publică. Instituţii, politicieni, primari, ONG-uri sau pur şi simplu cetăţeni revoltaţi de drama petrecută la începutul săptămânii încearcă să pună cap la cap soluţii astfel încât incidente de o asemenea gravitate să nu se mai repete. Din păcate, contextul actualelor dezbateri a reprezentat un teren fertil pentru o parte a oamenilor politici care au mizat pe calcule cinice în timp ce mass-media relatează aproape non-stop noutăţile apărute în spaţiul public legate de tema câinilor maidanezi.

Primul om politic care a încercat să valorifice electoral episodul maidanezilor este chiar preşedintele Băsescu. Acesta a ieşit la scurt timp după tragedia lui Ionuţ Anghel cu o declaraţie de presă prin care trasa sarcini Executivului. Şeful statului a solicitat emiterea unei ordonanţe de urgenţă care, chipurile, ar fi urmat să aducă acele clarificări în măsură să asigure cadrul legal prinderii şi ulterior eutanasierii câinilor fără stăpân. Desigur, preşedintele Băsescu ştia foarte bine că o ordonanţă de urgenţă nu poate fi emisă de azi pe mâine, însă a pasat problema în curtea Cabinetului Ponta în căutarea de punct electorale, în condiţiile în care ca primar al Capitalei acelaşi Traian Băsescu a lăsat problema câinilor maidanezi în aer.

Punctul de vedere exprimat de Traian Băsescu a reprezentat paravanul perfect pentru Crin Antonescu, liderul PNL declarându-se în cele din urmă de acord cu soluţia eutanasierii maidanezilor propusă de şeful statului. "Principial, eu nu sunt pentru eutanasiere, dar în situaţia practică, mă tem că nu avem cum să rezolvăm această problemă, nu avem logistica, fondurile, pentru că s-au pierdut atâţia ani, pentru că ea se putea rezolva. Acum, mă tem ca suntem siliţi să recurgem şi la eutanasiere, cu durere în suflet...", a precizat preşedintele liberal.

Crin Antonescu nu s-a oprit însă aici şi a criticat fără menajamente decizia lui Sorin Oprescu de a organiza un referendum prin care locuitorii Capitalei să se pronunţe cu privire la soluţia eutanasierii câinilor comunitari. „Nu sunt de acord cu organizarea referendumului pentru că nu are ce să comunice nou despre voinţa oamenilor. Nu există niciun român normal la cap, oricât de iubitor de animale ar fi, şi de câini în speţă, care să accepte ideea ca aceşti câini să umble pe stradă fără stăpân. Deci problema noastră nu e să omorâm câinii sau să nu-i omorâm, ci să nu avem câini vagabonzi pe stradă. Exact aşa cum în toată Europa nu există câini vagabonzi pe stradă. În România, subiect de presă devine o asemenea tragedie, în Occident, subiect de presă ar fi dacă un câine vagabond ar muşca un om , nu dacă ar omorâ un copil. Problema este să luăm câinii de pe stradă“, a susţinut Crin Antonescu.

Opţiunea lui Crin Antonescu a fost împărtăşită în registru emoţional şi de către alţi liberali, generând astfel un adevărat cor de critici la adresa primarului Oprescu, acuzat nici mai mult nici mai puţin de faptul că preferă soluţia nemijlocită şi democratică a referendumui în locul unei soluţii radicale de eutanasiere în masă a câinilor maidanezi. Existenţa unui cadru legal pentru soluţionarea problemei maidanezilor în mod real o prioritate, iar varianta referendumului poate oferi acele concluzii necesare privind modul de acţiune.

Abordarea lui Crin Antonescu are o miză strategică. Retorica agresivă împotriva lui Sorin Oprescu şi încercarea de compromitere a primarului Capitalei sunt parte a unui plan mai amplu în zona conducerii liberalilor. În mod concret, liberalii consideră că este contextul potrivit pentru a lovi în Sorin Oprescu, pentru a-l decredibiliza şi pentru a-l invalida, prevenind astfel eventualul scenariu în care primarul general i-ar putea lua locul în competiţia pentru prezidenţiale din 2014. Sorin Oprescu apare în toate cercetările sociologice deasupra lui Crin Antonescu atât ca intenţie de vot, cât şi în topul încrederii. Iar conform practicilor din manualele de manipulare, “pe cine nu poţi învinge, încearcă să-l decredibilizezi”.

Crin Antonescu îl percepe pe Sorin Oprescu drept principala sa ameninţare la adresa statutului de prezidenţiabil. În pofida evenimentelor electorale prin care Crin Antonescu încearcă să îşi consolideze profilul prezidenţiabilului USL, liderul PNL ştie foarte bine că stă foarte prost în sondaje, fiind mult sub intenţia de vot a USL, iar Sorin Oprescu este unul din numele cele mai vehiculate şi care poate “atenta” la statutul de prezidenţiabil al USL.

Tactic însă, Crin Antonescu acţionează în mod greşit. Fiindcă înainte de a-ţi îndepărta potenţiali adversari, este imperios necesar să îţi construieşti cărămidă cu cărămidă imaginea unui candidat puternic. Or, Crin Antonescu a abandonat eforturile încă de la decizia Curţii Constituţionale privind aplicarea pragului de 30% la referendum la un an de la adoptarea lui. La acel moment, în calitate de preşedinte al Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu a abandonat lupta şi a plecat în vacanţă. De asemenea, deşi agenda politică internă era dominată de teme de prim-plan precum privatizarea CFR Marfă şi nominalizarea unui ministru la Transporturi, Crin Antonescu a condus partidul prin interpuşi sau a amânat decizii până când s-a reîntors în ţară.

Prin urmare, Crin Antonescu are o problemă serioasă de poziţionare, iar atacurile circumstanţiale la adresa lui Sorin Oprescu nu numai că nu îi vor consolida poziţia de prezidenţiabil, dar vor ridica semne de întrebare suplimentare partenerilor din cadrul alianţei. Fiindcă apare o întrebare cât se poate de legitimă – din moment ce Crin Antonescu se foloseşte acum de argumentele lui Traian Băsescu, ce garanţii are USL că, dacă liderul PNL va deveni preşedinte, nu va proceda la fel şi pe alte teme? Cine ştie, poate se împrieteneşte chiar şi cu Elena Udrea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 sep, 2013
carmen
imi pare rau dar Antonescu m-a dezamagit de mai multe ori in ultimul an .Are o atitudie de las care fuge atunci cand apar problemele.Este slab si se dezice de actiunile sale la prseiunea presei care nu intotdeauna coincide cu cea a opiniei publice.Asa a facut si cu acordul preelectoral cu UDMR pe care la semnat si cu acordul de coabitare cu Basescu la care intr-un fel sau altul a participat lasandu-l singur pe Ponta si fugind de raspundere.
07 sep, 2013
vall
Ab ject
Daca descreieratul,istericul, neputinciosul dar fudulul si agresivul neghiob, sef al senatului si al liberalilor ajunge cumva sef al statului, nu vom mai avea nici o scuza, vom fi, pentru ca il vom fi ales, tinta dispretului,ca cea mai natanga natie europeana. Sa vrei un id iot infam , sef de banda de talhari, sluga a securistilor si care deja si-a dovedit in timp "calitatile" toxice si caracterul abject , trebuie sa fii cel putin tot atat de scelerat. Treziti-va ! USL inseamna abatorul turmei, inclusiv pentru cei ce-l vor vota !
07 sep, 2013
evident
bine mai rosiaticilor!! interventia lui a fost perfect corecta, ii dau dreptate. mai bine il asculta oprescu, mi se pare penibil cu referendumul lui. nu va face cvorum. si, daca e vorba de atacuri, cine au inceput sa muste?? nu crin. acum el sa se lase tavalit de haita pesedista?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ