Culmea tupeului. Băsescu îi cere lui Ponta să facă într-o zi ce n-a făcut el în patru ani

| 31 ian, 2014

Băsescu a recunoscut că nu are lângă el un expert în drept penal care să îl ajute, atunci de unde știe că articolul 140, în forma în care va intra în vigoare, va face inutile interceptările? De ce am avea încredere într-un om care timp de patru ani nu a spus nimic, dar s-a trezit cu o zi înainte să conteste ceea ce el a promulgat.

Într-o sâmbătă seara, la ora 23:59, Băsescu a promulgat legea referendumului. Aceeași mișcare a încercat-o din nou, cu modificarea Codului de procedură penală. De această dată nu e vorba de promulgare, care a avut loc în 2010, ci de modificarea unor pesupuse erori, pe care președintele le-a trecut cu vederea în urmă cu aproape 4 ani, dar și pe durata acestui termen. Nu e nici ultimul minut, ci ultima zi, înainte de intrarea în vigoare a noului Cod penal și a noului Cod de procedură penală.

Premierul a anunțat că vor fi aduse modificări Codului penal, și probabil și celui de procedură penală, dar niciuna dintre acestea nu va îndeplini solicitarea președintelui. Traian Băsescu i-a cerut premierului să modifice articolul 140 din Codul de procedură penală, deoarece acesta ar putea împiedica folosirea interceptărilor telefonice în mod eficient, lucru contrazis de mai mulți experți în drept penal, dar și de mai mulți judecători. Modificările anunțare de premier vizează articolul 278 din Codul penal, care poate aduce atingere dreptului la liberă exprimare. Ponta a anunțat că Parlamentul va vota marți o lege în acest sens. De asemenea, premierul a mai anunțat că dacă în urma discuțiilor purtate de ministrul justiției cu reprezentanții instituțiilor din sistem, vor fi solicitate și alte modificări, acestea vor fi făcute. Premierul nu va da însă curs solicitării președintelui, fiind vorba de aspecte care țin de o mai bună implementare a noilor coduri și de ușurarea perioadei de tranziție.

Revenind însă la amenințările lui Băsescu, președintele dă dovadă de un comportament total iresponsabil. Nu doar că recunoaște că a promulgat o lege fără să aibă idee ce semnează, dar timp de patru ani nu a avut nimic de obiectat cu privire la acest cod. Mai mult, în 2013 Băsescu a promulgat și legea pentru aplicarea noilor coduri, din nou, fără a avea ceva de obiectat. Pentru a-și scuza aceste erori, președintele a argumentat că la Palatul Cotroceni nu sunt „penaliști”, ci „constituționaliști”. Constituționaliștii președintelui nu se pricep foarte bine la ceea ce fac, din moment ce l-au sfătuit pe președinte să îi ceară premierului să modifice o prevedere a Codului de procedură penală, modificare ce contravine deciziei 962/2009 a Curții Constituționale. Mai exact, în 2009 CCR a decis că interceptarea telefonică poate fi făcută doar în cadrul urmăririi penale. În forma actuală din noul cod, articolul 140 stipulează exact acest lucru, că mijloacele tehnice de probă pot fi folosite doar în cadrul urmăririi penale.

Băsescu a recunoscut că nu are lângă el un expert în drept penal care să îl ajute, atunci de unde știe că articolul 140, în forma în care va intra în vigoare, va face inutile interceptările? De ce am avea încredere într-un om care timp de patru ani nu a spus nimic, dar s-a trezit cu o zi înainte să conteste ceea ce el a promulgat, iar guvernul pe care l-a condus din umbră a scris și asumat?

Mai întâi terenul de la Nana, acum Codul penal. Urât sfârșit de mandate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
01 feb, 2014
Mircea
Lătrăii lui Felix
Interesant acest "jurnal" online - un site finanţat de Varan.
Sunt reluate temele lui Gadea-Badea-Ursu-Ciuvica.
Baaa, jurnalistule, Ponta a fost seful comisiei parlamentare care a aprobat codurile, stii asta?!
Baaaa, USL este de 2 ani la putere , cu o majoritate de 80% , de ce nu a schimbat codurile? Aa?
Iti spun eu, sa scapa penalii, ca e pericoil sa intre in puscarie tot USL-ul , la ce furaciune generalizata au pornit. Si au mizat ca pun justitia pe labe, dar nu au luat in considerare reactia americana. Asta e!
Deci, luati nota Voiculescu nu scapa, pricepeti?! cel putin 6 cu executare.
01 feb, 2014
tornado
jigode de jurnalist!!!
MITICULE DE ,,,ESCU,, CUM POTI FI ASA DE PROST SI JIGODE CAM MAI TOTI DE LA ACESTA FOIE DE TOALETA !! VOI NU STI SA SCRIETI DECIT DE BASESCU SI SA COPIATI RETE DIN DIFERIT COTIDIENE SI REVSTE DE SPECIALITATE SI SA LE DATI PROSTILOR !!
01 feb, 2014
nbogdy
Constatare
Sper să iei ca un compliment fatul că îţi spun o axiomă în ce te priveşte domnule Ştefan Ionescu, eşti un cretin USL-ist deplorabil şi de nebăgat în seamă!
01 feb, 2014
boorr
XXX
MARE JIGODIE PESEDISTA ESTI DOMNULE TOVARAS JURNALIST SAU TENTATIVA DE JURNALIST..........

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ