Culoarea tacâmurilor folosite influenţează gustul mâncării. Ce diferenţă este între alb si negru

| 11 iun, 2014

Rezultate surprinzatoare ale unui studiu culinar, realizat de Universitatea Oxford: perceptia despre un anumit preparat gastronomic este influentata de culoarea, dar si de greutatea tacamurilor folosite. Astfel, branza pare mai sarata, daca este mancata folosind un cutit, in loc de furculita sau scobitoare.

Iaurtul pare dens si mai scump, atunci cand este consumat cu ajutorul unei lingurite usoare din plastic. Iar cand vine vorba de culoarea linguritei, voluntarii au considerat iaurtul alb mai dulce si mai scump decat cel roz, atunci cand l-au savurat folosind o lingurita alba. In schimb, daca e folosita o lingurita neagra, sortimentul roz e apreciat drept mai bun. In schimb, o lingurita albastra “face” iaurtul roz sa aiba un gust mult mai sarat decat cel alb.

Rezultatele studiului publicat in jurnalul Flavour sugereaza ca oamenii au “un raspuns emotional la o anumita culoare”, iar experienta genereaz asocieri cu o culoare sau un fel de mancare.
“Culoarea mancarii este perceputa in mod diferit, in functie de decorul in care este prezentata (farfurie sau tacamuri) si, drept urmare, are un gust diferit”, precizeaza Vanessa Harrar, unul dintre autorii cercetarii. Psihologul Charles Spence, co-autor, recomanda evitarea folosirii tacamurilor de culoare rosie, pentru ca acestea “taie” pofta de mancare.
“O greutate mai mare a tacamurilor este asociata cu o mancare mai buna, iar in subconstientul lor, oamenii vor fi convinsi ca e vorba de un fel de mancare excelent”, adauga Spence.
Un alt studiu arata ca bauturile turnate in pahare de culori reci, cum ar fi albastru sau verde, sunt percepute drept mai racoritoare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ