Cum a ajuns Europa să aspire la visurile lui Ceauşescu

| 28 mai, 2014

Independenţa energetică, eficienţă la folosirea materiilor prime, reindustrializare şi creşterea exporturilor, accentul pe consumarea de produse din soia, promovarea consumului de peşte şi lapte - toate acestea erau repetate obsesiv în timpul regimului comunist al lui Nicolae Ceauşescu pentru ca apoi, peste mai bine de două decenii, să revină în conştiinţa publică, promovate fiind de la Bruxelles de către Comisia Europeană.

Independenţa energetică faţă de Rusia era unul dintre idealurile lui Ceauşescu, iar acest lucru a ajuns tot mai mult în atenţia Uniunii Europene de câţiva ani. Aceasta a ajuns problemă geostrategică mai ales în ultimele luni, după ce Rusia a anexat Crimeea.

Tensiunile în sânul comunităţii europene au ajuns la stadiul în care premierul polonez Donald Tusk a acuzat direct Germania că dependenţa sa de gazul rusesc creează o vulnerabilitate pentru toată Europa. De altfel, Comisia Europeană investighează Gazprom pentru abuz de poziţie dominantă, gigantul rus riscând o amendă-record de 15 miliarde de dolari pentru condiţiile pe care le impune în contractele sale.

Citeşte continuarea pe Historia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ