Cum a revoluționat Victor Ponta comunicarea politică din mediul online

| 28 iul, 2013

Fără îndoială, dintre politicienii români din prima linie, premierul Victor Ponta are cea mai puternică prezență online și cele mai vizitate conturi pe rețelele sociale. Diversitatea de moduri prin care prim-ministrul își face simțită prezența pe Internet este una impresionantă: site oficial, blog personal, conturi pe Facebook, Google+, Twitter, YouTube, Flickr, LinkedIn și o aplicație pentru iPhone.

La acestea se adaugă și informațiile despre prim-ministru promovate pe site-ul oficial al Guvernului și pe site-urile Partidului Social Democrat și al Uniunii Social Liberale.

Totodată, premierul se poate lăuda și cu o bază de admiratori care le depășește și pe cele ale politicienilor din țări mai mari sau mai dezvoltate economic decât România. Conform unui studiu online privind popularitatea prim-miniștrilor din 28 de țări membre ale Uniunii Europene, Victor Ponta se plasează aproape de vârful clasamentului, pe locul al treilea.

Prim-ministrul are pe pagina sa de Facebook – www.facebook.com/victor.ponta - peste 150.000 de prieteni, iar o mare parte dintre aceștia interacționează în mod constant cu mesajele, imaginile și clipurile postate de premier sau de echipa sa de PR. Atât mesajele politice transmise, cât și imaginile cu familia sau diversele inițiative pe care le promovează premierul beneficiază de mii de like-uri și sute de comentarii din partea românilor de toate vârstele și din toate mediile – atât urban, cât și rural.

Numărul mare de prieteni de pe Facebook îl plasează pe Victor Ponta, ca popularitate, în fața unor nume sonore ale politicii europene. Premierul român îi surclasează pe omologul său din Danemarca, Helle Thorning Schmidt (circa 143.000 de like-uri), pe prim-ministrul din Portugalia, Pedro Passos Coelho (115.000 de like-uri), pe cel spaniol, Mariano Rajoy (circa 91.000 de like-uri) și pe cei din Italia (Enrico Letta), Franța (Jean Marc Ayrault), Belgia, Austria, Olanda, Polonia, Ungaria, Bulgaria, etc. Doar cancelarul Angela Merkel și prim-ministrul britanic David Cameron au reușit să obțină mai multe aprecieri.

Este posibil ca succesul înregistrat de șeful Executivului român să se datoreze varietății mari de postări, multe dintre acestea fiind promovate și pe Google+. De exemplu, alături de mesajele politice transmise, zilele acestea pe conturile lui Victor Ponta au apărut informații despre participarea în calitate de invitat la Raliul Sibiului, pentru a sprijini și promova campania FIA care susține condusul prudent și siguranța rutieră și inițiativă de promovare a României pentru turiștii străini (Come to Romania).

De asemenea, premierul și-a exprimat aprecierea pentru Titi Aur, pilotul cu care a parcurs în mod demonstrativ traseul din Sibiu, dar și pentru echipa de mecanici care au asigurat maximizarea siguranței și performanței mașinii. Totodată, premierul a felicitat organizatorii evenimentului și autoritățile locale pentru standardele înalte pe care le-a respectat această etapă a Campionatului European de raliuri.

Participarea la eveniment a fost promovată și prin intermediul contului de YouTube, unde președintele PSD a urcat un clip video din timpul turei de forlighter (verificarea traseului în fața concurenților). Imaginile cu Victor Ponta și Titi Aur la bordul unei mașini de curse Mitsubishi Lancer EVO au captat atenția tinerilor, dar și a persoanelor mai în vârstă, care consideră că intenția premierului, de a-și face cunoscute pasiunile și hobby-urile, este una lăudabilă.

Mai departe, se poate observa faptul că platforma de Twitter a șefului Guvernului – www.twitter.com/Victor_Ponta – este foarte activă, conținând mesaje de interes național - de exemplu despre retragerea militarilor români din Afganistan și despre planurile de construcție a autostrăzilor naționale.

Pe blogul personal – www.blogponta.wordpress.com - șeful Guvernului a publicat materiale despre vizitele pe care le-a întreprins în statele din Uniunea Europeană și din lume, adăugând că a avut în primul an de mandat peste 50 de întâlniri la nivel înalt și că astfel, alături de partenerii politici, a reușit să transforme România într-o țară respectată în lume și un partener internațional important.

Pe site-ul personal – www.victorponta.ro, pe lângă informațiile generale despre premier,  pot fi găsite și proiecte susținute de acesta, precum „Programul Național de Investiții strategice și creare de Locuri de munca”, care prevede că circa 10 miliarde de euro vor fi atrași și peste 50.000 de locuri de muncă vor fi generate în viitorul apropiat datorită relațiilor strânse pe care Guvernul le-a stabilit cu o serie de companii internaționale interesate să investească România.

Victor Ponta este unul dintre foarte puținii politicieni români care au și un cont pe serviciul de sharing foto Flickr. Premierul folosește acest cont pentru a salva și distribui fotografii de la evenimentele oficiale la care participă, dar și de la evenimentele de natură personală, precum întâlnirea neoficială pe care a avut-o cu fostul prim-ministru britanic Tony Blair în București.

Totodată, un alt serviciu exclusiv pe care șeful Cabinetului de la Palatul Victora l-a oferit utilizatorilor de Internet și de smartphone-uri este o aplicație pentru iPhone, prin care cetățenii se pot informa asupra deciziilor guvernamentale și activităților politice recente, pot vota inițiativele care li se par interesante și au posibilitatea să-și transmită opiniile, îndeplinind astfel funcțiile de consultanți ai premierului.

Nu în ultimul rând, site-ul oficial al Guvernului oferă informații despre activitatea în funcția de lider al Executivului și despre întâlnirile oficiale, dar este și o sursă de comunicate de presă, declarații și transcripturi ale participărilor la emisiunile televizate. Aceasta este și o platformă prin care sunt promovate noi programe guvernamentale – precum cel de stagiatură pentru studenți și absolvenți – [email protected] – care oferă oportunitatea tinerilor să participe la ședințele de Guvern și să se implice direct în funcționarea administrației centrale.

De asemenea, și site-ul oficial al USL conține numeroase știri care-l au în prim-plan pe Victor Ponta, iar site-ul PSD conține mai ales informații despre deciziile luate din postura de președinte al partidului.

Toate proiectele online în care este implicat Victor Ponta sunt active și actualizate constant și beneficiază de un mare succes. Prezență sa pe Internet demonstrează faptul că există o strategie bine pusă la punct pe care premierul o utilizează pentru a revoluționa comunicarea politică din mediul online românesc, iar rezultatele se văd și reprezintă o motivație pentru politicienii români din toate generațiile și un model pe care aceștia doresc să-l emuleze.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 iul, 2013
flasneta cu limbi
respectati proprietatea intelectuala
ma simt amenintata in proprietatea mea intelectuala de catre dra. autoare......

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ