Cum îi dădea Urdăreanu mită lui Nichita

| 30 oct, 09:22

Primarul suspendat al Iasiului Gheorghe Nichita, retinut, joi seara, de DNA, este acuzat ca a primit 10 la suta dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI si unei alte firme, precum si reduceri la un hotel de lux din Bucuresti, dar si cazare in China.

Procurorii DNA i-au retinut, joi seara, pe primarul suspendat al Iasiului Gheorghe Nichita si pe omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, presedinte al grupului de firme UTI si membru UNPR.

Edilul suspendat este acuzat de luare de mita, iar Urdareanu, alaturi de vicepresedintele UTI, Mihail Tanasescu, si de Iulius Gabriel Mardarasevici, directorul firmei Information Business Consulting SRL (IBC), de dare de mita.

Vicepresedintele UTI va fi cercetat sub control judiciar, iar directorul IBC - sub control judicar pe cautiune, aceasta fiind stabilita la 50.000 de lei, au hotarat procurorii.

Citeşte şi: "Patronul UTI şi Gheorghe Nichita, primarul suspendat al Iaşiului, au fost REŢINUŢI de DNA

In urma cercetarilor, a rezultat ca, in luna august 2013, in contextul implementarii proiectului „Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi”, care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, in calitate de primar al municipiului Iasi, a pretins si primit de la ceilalti inculpati mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI – IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii.

Potrivit anchetatorilor, acest lucru a avut la baza o intelegere anterioara intre Nichita, Mardarasevici (pentru IBC) si Urdareanu (pentru UTI), acestia din urma efectuand, cu sprijinul lui Tanasescu si al unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dati cu titlu de mita). Demersurile ar fi constat si in elaborarea si, ulterior, decontarea unor facturi pentru situatii de lucrari continand servicii neprestate, a caror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mita pentru primarul municipiului Iasi.

Concret, pana in prezent edilul Iasiului a primit o parte din suma totala de 10% din valoarea contractului atribuit, beneficii constand in reduceri de 30-40% (in total circa 15.100 lei) din preturile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucuresti, in perioada 2013-2015, plata, in cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizita in China, efectuata de el alaturi de angajati ai primariei, precum si oameni de afaceri, intre care si directorul IBC, beneficii constand in achizitionarea unor echipamente electronice in perioada ianuarie - februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ