Cum se obţin bani pentru telemuncă. Normele pentru Kurzabeit au fost publicate

| 01 sep, 09:31

Normele de aplicare pentru Ordonanţa Kurzabeit, care oferă posibilitatea salariatului să primească 87,5% din salariu pentru doar 50% din timpul efectiv de muncă, au fost publicate în Monitorul Oficial. Documentaţia pentru obţinerea banilor se va transmite online, dar va fi posibilă şi depunerea în format tipărit.

Este vorba, mai precis, de HG 719/2020, care a apărut în Monitorul Oficial și care deja este în vigoare. Hotărârea pune în aplicare prevederile Ordonanței de urgență 132/2020 - actul care a introdus Kurzarbeit și alte ajutoare pentru angajatori, profesioniști și zilieri, notează Avocatnet.ro.

În toate cazurile, documentația pentru obținerea banilor se va transmite prin Aici.gov.ro, însă va fi posibilă și depunerea în format tipărit.

Citeşte şi Ministrul Muncii vrea să sprijine programul de lucru flexibil: Salariaţii ar primi 87% pentru doar 50% din program

Angajatorul va suporta minimum 50% din salariile întregi ale lucrătorilor cărora li s-a redus programul, în timp ce statul va suporta 75% din diferența dintre salariile întregi și salariile reduse. Indemnizația de 75% va fi suportată inițial de angajator și recuperată apoi prin decont. Acesta este ajutorul supranumit „Kurzarbeit”. Conform HG 719/2020, angajatorul va trimite o cerere electronică (sau tipărită) la agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă, împreună cu o declarație pe propria răspundere și lista persoanelor pentru care se cere decontarea (semnată de reprezentantul legal al angajatorului).

Practic, angajatorii vor depune documentația de decontare în luna curentă pentru veniturile salariale plătite în luna anterioară. Banii de decont vor veni, prin virament în cont bancar, în maximum zece zile de la data depunerii documentației și după plata taxelor salariale aferente indemnizației de 75%.

Facilitatea se va aplica numai până la 31 decembrie 2020.

Citeşte şi Categoriile de bugetari care vor primi salarii aproape duble dacă şcolile şi grădiniţele se închid

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ