Dacian Cioloș: Sper ca strategia energetică națională să fie finalizată în acest an

| 14 ian, 22:14

Premierul Dacian Cioloș a declarat, joi, că speră că strategia energetică națională va fi finalizată în acest an, în perspectiva discuțiilor la care România trebuie să participe în plan european, transmite Agerpres.

Șeful executivului s-a întâlnit, la sediul Ministerului Energiei, cu ministrul Victor Grigorescu pentru a discuta aplicarea planurilor de măsuri sectoriale.

"Am trecut în revistă principalele teme. Am discutat în primul rând despre pregătirea și, sper eu, finalizarea în cursul acestui an a strategiei energetice a României, o strategie la care a început deja să lucreze guvernul precedent. S-a ajuns la un anumit stadiu și obiectivul ar fi să finalizăm această strategie, pentru ca România să poată să știe cum stă, care sunt perspectivele care și le pregătește și să poată să participe activ la discuțiile pe care și le pregătește, inclusiv la constituirea uniunii energetice la nivel european", a afirmat Cioloș la finalul întâlnirii.

Potrivit premierului, discuțiile s-au referit și la securitatea de aprovizionare energetică a României, la piața energetică națională, precum și la aplicarea Ordonanței 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, respectiv aplicarea criteriilor de integritate în companiile energetice cu capital de stat sau majoritar de stat.

"Trebuie să lucrăm în cursul acestui an pentru a asigura securitatea de aprovizionare pentru acest an și pentru anul viitor și pentru ca să intrăm în iarna acestui an, la sfârșitul acestui an cu câteva chestiuni clarificate, să vedem cum putem avansa pe partea de interconectări. Apoi, am discutat despre piața energetică naționale, despre constituirea acestei piețe, despre energie și mediu, despre energie regenerabilă, dar și despre ce mai putem face pe acest domeniu, reducerea emisiilor etc. și bună guvernare, aplicare Ordonanței 109, chestiunile de integritate în companiile energetice cu capital de stat. Aici vrem mai multă transparență, mai multă integritate, un mandat clar pentru cei care reprezintă statul acolo", a explicat premierul Cioloș.

Ministrul Energiei Victor Grigorescu, a declarat, că există dorința de a finaliza strategia energetică la sfârșitul lunii septembrie.

"Am discutat despre strategia energetică și despre calendarul de lucru, despre dorința de a finaliza acest exercițiu până la finele lunii septembrie, despre consultările publice care vor avea loc în perioada următoare. Am discutat despre siguranța în aprovizionare, despre dorința și eforturile pe care le depunem pentru a asigura energie, gaz natural și agent termic în perioada acestei ierni, despre dorința de a nu mai ajunge iarna următoare în această situație, adică să finalizăm din timp toate pregătirile — stocuri de siguranță și alte elemente tehnice" a precizat Grigorescu.

El a adăugat că Ordonanța 109 va fi implementată la un număr de societăți în acest an.

"Am vorbit despre guvernanță corporativă, despre faptul că vom implementa la un număr de societăți în acest an Ordonanța 109, vom face publice aceste măsuri, despre măsurile pe care le luăm pentru a crește și implementa pe de-a întregul principiile de integritate în ceea ce privește managementul companiilor de stat, o parte dintre aceste măsuri au fost luate", a mai spus Grigorescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ