Daniel Morar se laudă că l-a ameninţat pe Năstase cu dosare

| 08 ian, 2014

Noua condamnare a lui Adrian Năstase reprezintă fără doar şi poate evenimentul începutului de an.

Aşa cum le şade bine, membrii corului băsist, fie că vorbim de prim-soliştii din politică sau de cei care fac backing vocals în presă, s-au adunat instantaneu pentru a ne demonstra cât de bine, corect şi echidistant funcţionează justiţia românească. Despre detaliile procesului, de altfel publice în acest moment, nu ni se spune nimic. În schimb, ni se cere să îi credem pe cuvânt că este bine că fostul prim-ministru social-democrat a fost băgat din nou la beci.

În acest context, aşa numiţii jurnalişti de la Hotnews au ţinut să ne reamintească cum au început legăturile dintre DNA, organism înfiinţat de Andrian Năstase, şi fostul şef al Executivului. Astfel, într-un articol publicat marţi, cei de la Hotnews citează pe larg un fragment din cartea lui Dan Tapalagă "Preţul adevărului. Un procuror în luptă cu sistemul", în care jurnalistul l-a intervievat pe fostul şef de la DNA, Daniel Morar.

Scena povestită de actualul judecător de la Curtea Constituțională este una cât se poate de ilustrativă pentru modul în care funcţionează sistemul patronat cu atâta infatuare de Traian Băsescu. Astfel, ne aflăm în toamna lui 2005 şi în presă încep să apară zvonuri, provenite de unde oare, despre mai multe anchete pe care DNA-ul le-ar pregăti împotriva lui Năstase. Fostul prim-ministru, atunci preşedinte al Camerei Deputaţilor, îl sună pe Morar pentru a clarifica situaţia. Povestirea şefului DNA de la acel moment merită citată pe larg: ”Mi-a spus că presa îl acuză că are şi că lucrul ăsta îi creează probleme. I-am spus: „În acest moment nu aveţi dosar la D.N.A.. Dar asta nu înseamnă că nu aveţi mâine, poimâine”. A fost prima şi ultima discuţie pe care am avut-o, direct, cu Adrian Năstase.

Dincolo de tonul glorios al întregii cărţi a lui Tapalagă la adresa “comisarului Cattani” adus de la Cluj pentru a face curățenie în România, episodul citat de cei de la Hotnews este unul deosebit de grav. Cu alte cuvinte, înainte de orice anunţ oficial, Adrian Năstase era deja ameninţat indirect că va fi anchetat. Ce s-a întâmplat cu profeţia pe care a făcut-o atunci Daniel Morar? Păi, la câteva luni de la discuţia relatată de Morar, adică în februarie 2006, DNA începe urmărirea penală a lui Năstase în dosarul "Zambaccian", urmând ca în luna mai să apară şi dosarul "Matusa Tamara", totul într-un frumos şir de coincidenţe.

După ce a ajuns preşedinte, principalul mecanism pe care Traian Băsescu l-a utilizat pentru a acapara justiţia a fost găsirea şi promovarea oamenilor din sistem dispuşi să îi facă jocul. Personaje sinistre precum Daniel Morar reprezintă vârfurile acestui mecanism prin care liderul de la Cotroceni ţine strâns sistemul juridic din ţara noastră în îmbrăţişarea sa de fier. Nonşalanţa cu care Daniel Morar recunoaşte că l-a ameninţat pe Năstase demonstrează cât de îmbătaţi de putere sunt aceşti oameni şi până unde puteau ei să ajungă la un moment dat. Mai grav este că încă li se permite să facă aceste lucruri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ