Daniel Tudor, fost vicepreşedinte al ASF, urmărit penal de DNA

| 29 ian, 2014

Procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de Daniel Tudor, fost vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă că în perioadă mai - iunie 2013, omul de afaceri Ilie Carabulea, Marian Mîrzac, membru în conducerea ASF, şi Radu Mustăţea, preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, împreună cu alte persoane au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, conform Agerpres.

Prin iniţierea şi constituirea acestui grup infracţional, Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au reuşit în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară asupra activităţii societăţii de asigurări Carpatica Asig SA, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave.

Gruparea infracţională a fost sprijinită de Ioan Cezar Giurgea Ovidiu şi Daniel Tudor, funcţionari cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul ASF.

Astfel, în perioada martie - aprilie 2013, Daniel Tudor, calitate de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a ignorat concluziile unui raport de control întocmit de funcţionarii ASF care evidenţia deficienţe grave la societatea de asigurări deţinută şi controlată de Ilie Carabulea, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital în cuantum de 15.000.000 euro şi suspendarea autorizării de funcţionare, până la remedierea deficienţelor.

Marţi, procurorii DNA i-au reţinut pe omul de afaceri Ilie Carabulea, pe Marian Mîrzac şi Radu Mustăţea.

DNA susţine că Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib şi Transcar, prin intermediul cărora deţine şi controlează în mod indirect societatea de asigurări SC Carpatica Asig SA, este acuzat de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, cumpărare de influenţă, în formă continuată, dare de mită, în formă continuată, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la uz de fals.

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale a rezultat că, în intervalul mai - iunie 2013, cei trei împreună cu alte persoane au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

'Prin iniţierea, respectiv, constituirea acestui grup infracţional, Carabulea şi Mîrzac au reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări deţinută şi controlată indirect de omul de afaceri, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiară a mai multor funcţionari ASF. Un alt obiectiv urmărit a fost acela de a menţine societatea, în mod fraudulos, pe o poziţie convenabilă în topul reclamaţiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 şi, implicit, creşterea artificială a gradului de încredere în raport cu potenţialii clienţi', susţin procurorii.

Ilie Carabulea l-a promovat, susţinut şi cointeresat financiar în mod constant pe fostul director Marian Mîrzac, funcţie deţinută în intervalul 16 mai 2012 - 23 aprilie 2013, pentru a fi ales în conducerea ASF.

Din poziţia de membru neexecutiv în conducerea ASF, ocupată din 24 aprilie 2013, Marian Mîrzac a făcut demersuri pentru a asigura protecţia societăţii deţinute în mod indirect de Carabulea şi pentru a evita suspendarea autorizaţiei de funcţionare de pe piaţa asigurărilor din România, până la remedierea deficienţelor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ