De ce riscă Fenechiu să piarda tot

| 24 iun, 2013

Problema lui Fenechiu este că dacă își dă demisia din Parlament, aceasta va trebui să fie urmată și de cea din funcția de ministru.

O informație „pe surse”, promovată de presa apropiată Palatului Cotroceni, spune că ministrul transporturilor, Relu Fenechiu, ar dori să amâne pronunțarea Înaltei Curți în dosarul „Transformatorul”, folosindu-se de un truc folosit până acum de trei ori de Dan Voiculescu: demisia din Parlament. Problema lui Fenechiu este că dacă își dă demisia din Parlament, aceasta va trebui să fie urmată și de cea din funcția de ministru. Prin această demisie, practic, Fenechiu, în ochii mass-media și ai publicului, și-ar recunoaște vinovăția.

Pentru înlocuirea lui Relu Fenechiu din Guvern s-au făcut multe presiuni. Premierul Victor Ponta a spus că ministrul Transporturilor trebuie să se achite de două sarcini, dacă dorește să rămână în continuare în funcție, iar la acestea două se mai adaugă o condiție: să nu fie condamnat de ÎCCJ, nici măcar în primă instanță. Până acum ministrul liberal pare să se fi achitat de cele două sarcini trasate de premier: a deblocat POS Transporturi, suspendat de Comisia Europeană ca urmare a neregulilor găsite la contractul pentru autostrada Nădlac-Arad, și privatizarea CFR Marfă. În continuare rămâne ca Fenechiu să fie achitat de judecătorii Înaltei Curți.

O eventuală decizie a lui Relu Fenechiu de a demisiona din Parlament și a trage astfel de timp se poate baza pe două ipoteze: fie ministrul este vinovat și ar face acest lucru pentru a mai rămâne câteva luni în libertate, fie este nevinovat, dar îi este frică de așa-zisa influență a lui Traian Băsescu asupra judecătorilor, președintele profitând de orice ocazie pentru a-l numi pe ministrul liberal „penal”. Astfel, lui Fenechiu i-ar putea fi frică să devină o altă victimă a cruciadei numită MCV. Problema lui Fenechiu e că, indiferent care din cele două ipoteze ar fi adevărată, demisia sa din Parlament va avea un ecou atât de puternic încât riscurile de imagine pentru Guvern ar fi mult prea mari, iar remanierea ar fi inevitabilă.

Lăudat în ultima săptămână de toată lumea, de la Victor Ponta la Crin Antonescu, care de altfel a organizat o conferință de presă vinerea trecută cu ministrul „greu de ucis”, Fenechiu este pus în situația delicată de a pierde tot, de a trece de la extaz la agonie.

Relu Fenechiu nu se mai poate folosi acum, în pragul unei prime decizii a instanței, după atâția ani de proces, de argumentul folosit de Dan Voiculescu: acela că renunță la calitatea de parlamentar pentru a nu mai avea imunitate și pentru a fi judecat ca un cetățean obișnuit. Renunțarea la calitatea de parlamentar ar fi un semnal clar că liberalul nu dorește nimic altceva decât să tragă de timp.

În acest context, nu putem decât să ne întrebăm: ce contează mai mult pentru Fenechiu? Câteva luni în plus de libertate și ieșirea pe ușa din dos a politicii, sau înfruntarea cu bărbăție a sentinței și posibilitatea „martirizării” ca victimă a regimului Băsescu? Singurul lucru cert este că demisia l-ar putea face să piardă tot: și funcții, și imagine (atâta cât mai are).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ