De ce s-a întâlnit Angela Merkel cu Vladimir Putin?

| 03 mai, 15:04

In urma cu doi ani, cancelarul german, Angela Merkel, anunta, in prezenta liderului de la Kremlin,  Vladimir Putin, ca nu va calca pe pamant rus pana la indeplinirea in totalitate a prevederilor Acordurilor de la MInsk privind normalizarea situatiei din estul Ucrainei. Iata insa ca Merkel s-a razgandit: marti, seful guvernului de la Berlin a ajuns la Soci pentru convorbiri cu Putin. D

Dar dupa mai multe ore de discutii, cei doi demnitari nu au ajuns la vreun rezultat. A fost un esec? Nu. Pur si simplu, era nevoie de aceasta intalnire.

Merkel si Putin nu s-au inteles. A fost un dezacord total pe toate subiectele abordate, de la situatia din Ucraina si Siria, la chestiuni de politica interna a Moscovei. "Sanctiunile impuse Rusiei vor fi anulate dupa indeplinirea acordurilor de la Minsk", a avertizat seful guvernului german. "Nu Rusia este cea care indeparteaza regiunea Donbas de Ucraina, ci actiunile autoritatilor de la Kiev", a venit republica liderului de la Kremlin.

In acesti termeni s-a desfasurat intreaga conferinta de presa, intalnire cu jurnalistii stabilita dupa o prima runda de convorbiri si inaintea unei cine de lucru, in cadrul careia dezbaterile au fost reluate. Un grafic destul de neobisnuit pentru un astfel de summit, unde, de regula, confruntarea cu ziaristii figureaza undeva in josul agendei de lucru.

Dar Putin trebuia sa termine mai devreme, pentru pentru o vorbi, telefonic, cu omologul sau de la Casa Alba, Donald Trump. Convorbire convenita de mult si despre care Merkel stia. Dar nu a renuntat la deplasarea la Soci. De ce? Pentru ca, judecand dupa raspunsurile de la conferinta de presa, tot ce s-a discutat putea fi transmis si pe alte cai.

Totusi, Merkel a considerat ca este necesar sa-l priveasca in ochi pe presedintele rus. Descriind momentul intalnirii celor doi demnitari pe scarile vilei oficiale Bociarov Rucei, cotidianul Kommersant scria, printre altele, ca, "pret de cateva minute, Merkel nu l-a scapat din ochi pe Putin, vrand, parca, sa vada cat de mult s-a schimbat gazda sa de la ultima lor intrevedere, in urma cu doi ani".

Este de presupus ca, lasati singuri, doar in prezenta ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, Merkel si Putin au mai abordat si alte subiecte, au analizat chestiuni de politica internationala. Cancelarul german trebuia sa afle in ce ape se scalda presedintele rus in special in privinta relatiilor cu SUA si China, in conditiile in care UE trebuie sa faca fata retragerii Marii Britanii. In plus, Merkel trebuia sa demonstreze germanilor, care se pregatesc de alegeri in luna septembrie, ca pozitia ei intransigenta in privinta Rusiei nu a suferit modificari, asigurandu-i, totodata, ca nu se teme de un eventual amestec al Moscovei in campania electorala.

Tag-uri: merkel, putin
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ