DECIZIE CAMERA DEPUTAŢILOR: Legea alegerilor locale a fost ADOPTATĂ

| 06 mai, 16:56

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul legii alegerile locale, care prevede, printre altele, alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, alegerea preşedintelui consiliului judeţean de către consilierii judeţeni şi menţinerea pragului electoral de 5% pentru partidele politice.

 

Proiectul a fost adoptat cu 278 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 14 abţineri, scrie Agerpres.

În cadrul dezbaterilor, deputaţii liberali şi cei de la UDMR au propus, fără succes, schimbarea modului în care sunt aleşi primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, sau scăderea pragului electoral de la 5% la 3%.

"PNL a apreciat că alegerea primarilor din două tururi de scrutin şi a preşedintelui în acelaşi mod trebuie să constituie o realitate care s-a impus de-a lungul timpului şi să corectăm o greşeală care s-a făcut în urmă cu câţiva ani", a declarat deputatul liberal Ioan Oltean.

La rândul său, liderul Grupului parlamentar liberal, deputatul Ludovic Orban, a afirmat că alegerea primarului prin majoritate relativă, aşa cum propune Codul electoral, "nu face altceva decât să ofere prima şansă primarilor în funcţie".

"Propunerea noastră este să fie declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Este inadmisibil ca acest Parlament să nu înţeleagă ca un primar să beneficieze de legitimitatea conferită de majoritatea voturilor exprimate de cetăţeni", a spus acesta.

De asemenea, deputatul UDMR Zsolt Molnar a propus scăderea pragului electoral la alegerile locale la 3%.

"Dăm posibilitatea să se înfiinţeze partide cu o mai mare uşurinţă, dăm posibilitatea candidaţilor independenţi şi nu le dăm posibilitatea partidelor mici să intre în consiliile locale şi judeţene", a spus acesta.

Proiectul, adoptat de Senat, mai prevede că un cetăţean al Uniunii Europene poate candida, la viitoarele alegeri locale, şi pentru funcţia de primar, până acum având acces doar la poziţiile de consilier local şi judeţean.

Proiectul nu a suferit modificări majore după şedinţa de marţi a Comisiei de Cod electoral.

"După o dezbatere de aproape două ore, Comisia pentru cod electoral a încheiat prin vot majoritar dezbaterea cu privire la legea alegerilor locale. Camera decizională este Camera Deputaţilor şi am adoptat proiectul care va fi mâine supus plenului. Nu sunt modificări majore faţă de proiectul adoptat de Senat, doar în sensul în care lucruri de care acum se ocupă Autoritatea Electorală Permanentă - registrul electoral, verificarea şi prevenirea votului multiplu - au fost introduse mai clar în textul legii. În rest nu sunt modificări importante faţă de textul adoptat la Senat", a precizat Mihai Voicu, preşedintele comisiei.

Parlamentarii au stabilit ca listele care se pun la dispoziţia publicului sau a partidelor politice să nu conţină în continuare date cu caracter personal.

"Listele care se află în posesia preşedintelui secţiei de votare ştim că întotdeauna au conţinut CNP şi datele cu caracter personal, pentru că sunt prevăzute în lege în mod expres. Nicio prevedere a legii nu permite ca date cu caracter personal să ajungă în locuri sau pe mâna celor care nu au dreptul să primească aceste date", a completat Voicu.

 

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ