Sondaj INSCOP: Peste 53% dintre români ar vota ca primar un independent la următoarele alegeri

| 25 mai, 12:05

Majoritatea românilor ar vota o personalitate locală independentă pentru funcția de primar la următoarele alegeri locale, relevă barometrul INSCOP dat publicității luni.

Potrivit sondajului, 53,1% dintre români spun că ar vota o personalitate locală independentă pentru funcția primar la următoarele alegeri locale, fără legături cu partidele politice actuale. 22,4% spun că nu ar vota un independent ca primar, iar 24,5% nu răspund.

Disponibilitatea de a vota pentru primărie o personalitate locală fără legături cu partidele politice actuale se ridică la 48,6% în rândul persoanelor cu studii primare, la 52,3% în rândul celor cu studii medii și la 59,9% în cazul celor cu studii superioare. 57,9% dintre persoanele cu venituri mici ar vota un independent, 52% dintre cele cu venituri medii și 65,5% dintre cele cu venituri superioare.

De asemenea, 56,3% din populația urbană ar vota pentru funcția de primar un independent, în timp ce dintre respondenții cu domiciliul în zona rurală și-au exprimat disponibilitatea în acest sens 48,9%. Pe regiuni, în Moldova și Bucovina un independent ar fi votat de 45,8% dintre respondenți, în Muntenia, Oltenia și Dobrogea — de 52%, în Banat, Crișana și Maramureș — de 60,8%, și în Transilvania — de 57,4%.

Barometrul INSCOP mai relevă că 43,9% dintre respondenți cred că primarul în funcție va fi reales dacă va candida la alegerile locale din 2016, 36,4% cred că nu va fi reales, iar 19,7% este procentul celor care aleg varianta nu știu /nu răspund.

Conform cercetării, 43,5% dintre respondenți declară că ar vota în 2016 cu primarul în funcție dacă ar candida, 38% nu ar mai vota și 18,4% reprezintă nonrăspunsuri.

Barometrul a fost realizat de Inscop Research la comanda Adevărul în perioada 23-30 aprilie. Volumul eșantionului a fost de 1.085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ