Sondaj Inscop: O treime dintre români consideră că Justiția e cea mai importantă instituție a democrației

| 21 mai, 11:41

O treime dintre români consideră Justiția drept cea mai importantă instituție a democrației, relevă  un sondaj realizat de Inscop Research la comanda cotidianului "Adevărul", relatează Agerpres.

Astfel, 30,1% dintre români indică Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, urmată de Președinție (22,6%), Guvern (19,1%), Parlament (15,6%), potrivit sursei citate.

Dintre cei intervievați, 0,8% au indicat altă instituție, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 11,8%.

Potrivit Barometrului INSCOP, 71,3% dintre români ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 22,5% dintre cei intervievați nu ar semna, iar 6,1% nu au răspuns la întrebare.

Totodată, 49,9% dintre cei intervievați ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze, 41,2% nu ar fi dispuși, procentul de non-răspunsuri în acest caz fiind de 8,9%.

43% dintre români au răspuns că ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, în vreme ce 47,9% nu ar fi dispuși, iar 9,1% nu știu sau nu răspund.

Sondajul relevă, totodată, că 38,1% dintre români s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 51% dintre respondenți nu ar face acest lucru, în timp 10,9% nu știu sau nu răspund.

Dintre cei intervievați, 37,6% declară că ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative, 51,3% au răspuns negativ la această întrebare, iar 11,1% au ales varianta "nu știu/ nu răspund".

Conform Barometrului INSCOP, 13,2% dintre români ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză, 79,1% nu ar da curs unei asemenea acțiuni, iar 7,7% dintre ei au oferit non-răspunsuri pe același subiect.

Pe categorii de vârstă, sondajul arată că 70,6% din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 49,7% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze.

Totodată, 54,1% dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 49,7% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 44,9% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 14,5% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Sondajul relevă că, din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 35 și 49 de ani, 76,6% ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 59% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze. De asemenea, 40,9% dintre cei de la aceeași categorie de vârstă ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 40,6% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 43,4% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 12,3% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Din rezultatele Barometrului INSCOP mai reiese că, din rândul populației cu vârsta cuprinsă între 50 și 64 de ani, 71,3% ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 45,7% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze. De asemenea, 42% dintre ei ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 31,2% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 31,5% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 13,6% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

Cât privește segmentul de populație cu vârsta de 65 de ani și peste, 63,2% ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 41,6% ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze. Totodată, 30,8% dintre vârstnici ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, 27% declară că s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 25,9% ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative și 11,9% ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ