DECIZIE: Petre Roman redevine DEPUTAT. Îşi va recupera toată indemnizaţia

| 20 sep, 15:50

Petre Roman îşi poate relua mandatul de parlamentar, după ce plenul Camerei Deputaţilor a revocat, marţi, o hotărâre din 9 februarie 2015 prin care postul său a fost vacantat.

Au fost 216 voturi "pentru" şi o abţinere. 

Pe 3 mai, Petre Roman a solicitat conducerii Camerei să ia măsurile procedurale pentru a-şi relua mandatul, întrucât Curtea de Apel a decis anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate care spunea că în 2014 a fost în stare de incompatibilitate. 

La dezbaterile de marţi, liderul grupului deputaţilor UDMR, Mate Andras, a precizat că din 2004, de când este membru al Camerei Deputaţilor, nu a văzut un proiect de hotărâre prin care se revocă altă hotărâre privind vacantarea unui loc de deputat. 

"La data respectivă, în Comisia juridică, am dezbătut acest aspect şi Comisia juridică a subliniat că nu se impune vacantarea acestui post şi nu se poate constata incompatibilitatea domnului Petre Roman. Unii colegi din comisie au fost amendaţi de către Agenţia Naţională de Integritate pentru această opinie cu 2.000 de lei fiecare. Atunci când am dezbătut proiectul privind vacantarea acelui loc de deputat, am spus că grupul UDMR nu susţine acest proiect, toţi ceilalţi prezenţi, inclusiv cei de la PNL, din grupul în care a fost Petre Roman, l-au susţinut", a reamintit el. 

El a apreciat că un vot pentru revocarea hotărârii din februarie 2015 are consecinţe juridice şi materiale. 

"Domnul Petre Roman nu a beneficiat de indemnizaţia de deputat. Se pune întrebarea: cine se face vinovat? Este vorba despre infracţiunea de abuz în serviciu, aşa cum prevede noul Cod penal. Parchetul trebuie să se sesizeze automat şi să verifice aceste aspecte. E foarte important să vedem cine a insistat. Din informaţiile pe care le-am avut, chiar ANI insista şi spunea că acel raport a rămas definitiv prin neapelare, dar iată că totuşi a fost contestat raportul şi domnul Roman a câştigat pe fond deja în faţa instanţei", a explicat Mate Andras. 

La rândul său, vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, a arătat că, la data la care s-a discutat despre vacantarea mandatului lui Roman, comisia a menţionat că nu are competenţa să analizeze şi să stabilească incompatibilitatea unui deputat. 

"Statutul aleşilor locali spunea foarte clar că se dă citire (hotărârii de vacantare - n.r.) la momentul în care hotărârea judecătorească este definitivă şi irevocabilă, prin urmare când rămâne raportul ANI definitiv, se citeşte în plen şi a încetat mandatul colegului nostru. Am stabilit atunci, în unanimitate, că nu suntem competenţi pe lege, nu se încadrează în Regulamentul Camerei şi am sesizat că petentul Petre Roman a depus la Comisia juridică prin Biroul permanent un certificat de grefă de la Curtea de Apel Bucureşti în care spunea că are proces pe rol cu ANI. ANI ne-a amendat pe toţi membrii comisiei, noi vă spunem că am câştigat ambele procese şi pe fond şi definitiv la apel, nu aveau dreptul să amendeze Comisia juridică", a adăugat el. 

Potrivit acestuia, Petre Roman, prin hotărârea Curţii de Apel Bucureşti, este repus în drepturile de deputat, adică îi este anulat raportul considerat definitiv al ANI. 

"Am ajuns în situaţia în care nu s-au respectat drepturile procedurale ale unui coleg, în sensul că raportul ANI nu era definitiv. Am considerat că în mod abuziv, printr-o hotărâre a Camerei, i s-a luat titlul de deputat. Prin urmare, am susţinut repunerea în drepturi a lui Roman şi revocarea acelei hotărâri judecătoreşti", a mai precizat Nica.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ