Declaraţiile exagerate ale preşedintelui Băsescu creează probleme pe care MAE trebuie să le rezolve

| 15 aug, 2013

Entuziasmul electoral debordant al președintelui Traian Băsescu începe să genereze costuri. Este vorba despre costuri pentru România. Băsescu a atacat într-o singură zi toți vecinii României, mai puțin Bulgaria care a scăpat ca prin miracol de furia de vară a președintelui.

Exagerările de campanie din ultima perioadă ale șefului statului creează tot felul de probleme diplomației românești. Drept urmare, Ministerul Afacerilor Externe este împins în postura pompierului de serviciu nevoit să stingă incendiile provocare de un președinte care, de dragul partidului și a Elenei, se joacă prea mult cu focul. Situația este cu atât mai neplăcută cu cât, după ce lansează bombe incendiare, domnul Băsescu dispare în ceață, demonstrând, pentru a câta oară, o lipsă crasă de responsabilitate.

În urma acestor evoluții, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a luat poziție, criticând la Universitatea de vară de la Izvorul Mureșului, declarațiile șefului statului. De exemplu, declarația referitoare la unirea României cu Republica Moldova a provocat deja complicații diplomatice, riscând să afecteze chiar parcursul european al Moldovei. Titus Corlăţean a precizat că Guvernul lucrează şi sprijină obiectivele europene şi integrarea europeană a Republicii Moldova, dar a subliniat că un obiectiv poate fi atins sau poate fi ratat din lipsă de inteligenţă politică şi din lipsă de înţelepciune.

”Când te joci, retoric, cu o temă faţă de care românii rezonează, tema Unirii, şi cu toţii am auzit aplauzele, dar vreau să înţeleg, dacă sunteţi sau nu de acord cu mine: că viitorul european şi românesc al Republicii Moldova trebuie sprijinit cu inteligenţă politică, într-o lume a relaţiilor internaţionale complicate. Şi muncim la racordarea economică, la rezolvarea problemelor legate de independenţa energetică a Republicii Moldova. Mulţi au vorbit şi au avut retorică anterior şi nu au făcut nimic. Toţi anii ăştia s-au pierdut”, a spus Titus Corlăţean.

Ministrul de Externe a criticat și atacurile generalizatoare ale lui Traian Băsescu la adresa Ungariei. Precizând că exaltarea declarațiilor autonomist-extremiste s-a produs în contextul în care în 2010, pe fondul unei lipse de reacții a României atunci când Guvernul FIDESZ, sprijinit de Jobbik, a adoptat o lege privind "comemorarea Tratatului de la Trianon" şi una ce vizează acordarea cetăţeniei ungare, Titus Corlățean a scos în evidență efectele negative ale unor atacuri directe la adresa unei țări vecine. ”Retorica războinică este anacronică, populistă și necredibilă. Atunci când îți asumi, între ghilimele, leadership-ul împotriva unei capitale, adică împotriva unei țări și nu faci distincția, separarea între anumiți oameni politici și anumite atitudini extremiste și o anumită retorica și o identifici cu o țară întreaga, înseamnă că nu ai ce căuta în politică și în orice caz în politica externă", a precizat Titus Corlățean.

Rămâne de văzut care vor fi consecințele pe termen lung ale declarațiilor președintelui. Dincolo de inconsecvența evidentă dintre atitudinea permisivă din ultimii ani și îmbățoșarea electorală de acum, România trebuie să trateze cu tact și inteligență orice potențial conflict cu vecinii care riscă să provoace costuri mult mai mari decât un simplu schimb de declarații.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ