Deficitul bugetar a ajuns la 4,2 miliarde de lei după trei luni, sub ţinta convenită de FMI

| 26 apr, 2013

Deficitul bugetar a urcat după primele trei luni la 4,19 miliarde de lei, reprezentând 0,67% din PIB, şi s-a încadrat în ţinta convenită cu FMI pentru această perioadă, de 4,5 miliarde de lei, potrivit Ministerului Finanţelor.

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat după două luni cu un deficit de 2,44 miliarde de lei ( 0,39% din PIB), informează Mediafax.

Veniturile bugetare au totalizat 47,04 miliarde de lei (7,5% din PIB) la finele lunii martie şi au fost cu 3% mai nari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pe categorii de venituri, încasările din TVA au fost mai mari cu 9,5%, iar cele din impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale cu 11,5% şi, respectiv 3,6%, datorită creşterii veniturilor salariale ca urmare a măsurilor de reîntregire a salariilor bugetarilor şi a majorării salariului minim de la 1 februarie.

Accizele au crescut (+9,3%) ca urmare a majorării accizei la motorină şi a implementării unor reforme administrative de îmbunătăţire a colectării.

Încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, ca urmare a modificării termenelor de regularizare a plăţilor din anul anterior şi a introducerii noilor provizioane prudenţiale la bănci potrivit normelor contabile internaţionale.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate, care au urcat cu 4,7 %.

Veniturile nefiscale au avansat cu 0,5% la nivelul bugetului general consolidat, creşterea înregistrându-se la bugetul de stat cu 12,7% şi la bugetele locale cu 0,4,%, în timp ce la instituţiile autofinanţate s-au redus cu 1,5%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 51,23 miliarde lei (8,2% din PIB), au crescut în termeni nominali cu 4,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Cheltuielile de personal au crescut cu 19,9%, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au avansat cu 11,3%, odată cu accelerarea procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi a plăţilor din fondul naţional de sănătate.

S-au înregistrat de asemenea creşteri faţă de anul 2012, în principal, la dobânzi, cu 14%, şi la subvenţii, cu 13,9%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 6 miliarde lei (0,96% din PIB).

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ