Deficitul bugetar ar putea urca la 9% din PIB, estimează ING Bank

| 20 aug, 13:12

Deficitul bugetar ar putea depăşi 9% din Produsul Intern Brut în acest an, după majorarea pensiilor cu 14%, iar datoria publică ar ajunge la aproape 50% din PIB anul viitor, estimează analiştii ING Bank. În privinţa moţiunii de cenzură a PSD împotriva Guvernului, banca oalndeză estimează la 40-50% şansele de a fi adoptată.

“Ne așteptam ca zgomotul politic să devină norma, dar moțiunea de cenzură depusă de PSD duce incertitudinea la un nou nivel”, scriu economiștii ING Valentin Tătaru și Trieu Pham. Guvernul demis ar putea funcționa ca interimar până la alegerile locale din 27 septembrie și Parlamentul s-ar putea adapta atunci în funcție de rezultatul alegerilor, cred analiștii ING.

Un guvern interimar nu poate însă emite ordonanțe de urgență, inclusiv pentru a modifica legile care prevăd cheltuieli importante, așa cum a făcut recent în privința pensiilor și alocațiilor. Majorarea pensiilor cu 14%, decisă recent, este peste nivelul estimat anterior de ING de 10% și sub nivelul programat anterior de 40%. Diferența de 4 puncte procentuale înseamnă un impact în deficitul bugetar de 0,3 puncte procentuale în acest an și de 1,2 pp în 2021.

 

Banca olandeză crește estimarea de deficit pentru acest an de la 8,6% la 9,3% din produsul intern brut, în timp ce estimarea pentru anul viitor este modificată de la 5,2% la 6,3% din PIB. Guvernul vede un deficit de 8,6% în acest an, potrivit celei mai recente rectificări bugetare.

“O reducere a deficitului cu 3 puncte procentuale (de la 9,3% la 6,3% în 2021) reprezintă un echilibru rezonabil între nevoia de consolidare fiscală fără a afecta creșterea economică. Încercarea de a reduce și mai mult deficitul anul viitor ar putea avea un efect de contracție pentru economie, ceea ce guvernul va încerca cel mai probabil să evite”, scriu analiștii ING, citaţi de Profit.ro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ