Descentralizarea: Poliţia rutieră şi inspectoratele şcolare vor rămâne la centru

| 07 oct, 2013

USL se va reuni marţi într-o nouă şedinţă pentru a discuta despre descentralizare, a declarat premierul Victor Ponta, care a afirmat că Poliţia Rutieră şi inspectoratele şcolare nu vor trece în subordinea autorităţilor locale.

'Am stabilit să continuăm discuţia în USL, mâine chiar va fi o şedinţă pentru a stabili înainte de aprobarea bugetului ce anume din structurile actuale ale ministerelor merge către autorităţile locale, adică direcţiile agricole, direcţiile de sănătate, direcţiile judeţene de tineret, cultură, porturile la Dunăre şi toate celelalte pe care în mod normal autorităţile locale le pot gestiona mai bine, precizând foarte clar pentru toţi colegii care nu fac parte din Guvern că această trecere se va face cu oameni şi cu buget, adică nu dăm Consiliilor Judeţene nişte oameni şi nu le dăm buget, ci trec şi cu bugetul care era la ministere', a afirmat Ponta, într-o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul şedinţei USL. 

Premierul a precizat că Poliţia Rutieră nu va trece în subordinea autorităţilor locale, cel puţin o perioadă.

'Am discutat şi cred că este o opinie deja majoritară în USL - Poliţia Rutieră, cel puţin o perioadă, când spun o perioadă mă refer la nişte ani de acum încolo nu merge către autorităţile locale, ci rămâne într-un sistem centralizat. Avem sancţiuni foarte dure, ceea ce este bine, dar trebuie să avem asigurat că nu avem abuzuri şi atunci un sistem centralizat şi ierarhizat foarte mult ne poate ajuta mult mai mult. Până la urmă evoluţia normală va fi ca Poliţia Rutieră să meargă la autorităţile locale, dar nu suntem încă pregătiţi şi am risca să dăm nişte puteri foarte mari, întărite de Codul Rutier unei Poliţii Rutiere aflate în reorganizare, ceea ce ar naşte posibilităţi de abuzuri, aşa încât Poliţia Rutieră rămâne la nivel naţional şi pe măsură ce suntem pregătiţi în anii următori va merge către autorităţile locale', a explicat Ponta.

El a indicat faptul că nici inspectoratele şcolare nu trec la judeţe. 'Educaţia naţională este o politică naţională care trebuie să rămână responsabilitatea Guvernului central', a punctat primul-ministru. Ponta a spus că trecerea direcţiilor judeţene în subordinea autorităţilor locale ar trebui să se realizeze de la 1 ianuarie 2014, odată cu noua lege a bugetului.

La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a punctat că formula de descentralizare este o urgenţă şi a arătat că el nu va participa la şedinţa USL pe acest subiect, dar că echipa liberalilor la aceste discuţii va fi condusă de Klaus Iohannis. 

'Urgenţa este pregătirea bugetului pentru că în funcţie de deciziile pe care le luăm referitoare la câtă, unde şi când descentralizarea, de asemenea alte măsuri pe care noi le-am discutat pe o variantă sau alta - reducerea CAS, toate aceste lucruri trebuie să intre în construcţia bugetului şi aceasta este de fapt prioritatea şi pentru Parlament', a spus Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ