Descoperire epocală. Secretul construcţiei piramidelor din Egipt a ieşit la iveală

| 02 mai, 2014

Într-un studiu publicat în Physical Review Letters, o echipă de cercetători de la Universitatea din Amsterdam susține că a reușit să descifreze modul în care egiptenii antici reușeau să transporte blocurile uriașe de piatră necesare construcției piramidelor, scrie realitatea.net.

 

Nimic altceva decât nisip ud, o metodă atât de simplă și totuși atât de eficientă încât ar fi putut înjumătăți numărul muncitorilor necesari transportării unui bloc uriaș, potrivit StiintasiTehnica.ro.

Este cert că blocurile de piatră erau transportate cu ajutorul săniilor, așa cum o arată numeroase imagini păstrate din acele timpuri.

Însă cercetătorii nu reușiseră să demonstreze modul în care greutățile uriașe erau transportate fără ca nisipul să fie împins în fața săniilor, îngreunând simțitor transportul.

Experimentele au demonstrat însă că, adăugând o cantitate optimă de apă, nisipul deșertului devine de două ori mai rigid decât nisipul obișnuit. Practic, o sanie ar fi putut aluneca mult mai ușor, fără a aduna nisipul în fața sa.

Este cert că egiptenii cunoșteau acest truc, așa cum o demonstrează o pictură din mormântul faraonului Djehutihotep, pictură în care este reprezentată imaginea unui personaj care toarnă apă în fața unei sănii pe care se află un bloc de piatră.

În plus, dincolo de faptul că dezvăluie un aspect inedit din antichitatea egipteană, descoperirea poate avea implicații în viața noastră de zi cu zi. Cercetătorii olandezi sunt de părere că rezultatele studiului lor pot fi folosite pentru a optimiza transportul materialelor granulare (asfalt, beton, cărbune), materiale ale căror proprietăți nu sunt încă de deplin cunoscute.

 

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ