Dîncu: Avem ultima civilizaţie rurală din Europa. Trebuie s-o protejăm

| 07 dec, 11:54

Vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat, luni, că România trebuie să-şi protejeze civilizaţia rurală, întrucât este ultima din Europa, iar pentru acest lucru este necesară o strategie naţională, transmite Agerpres.

"Avem ultima civilizaţie rurală din Europa şi această civilizaţie rurală ar trebui s-o protejăm. Europa simte asta şi încearcă să facă asta cu noi, dar noi nu vrem să acceptăm asta, parcă nu auzim. (...) În România vin mai degrabă străinii să ne atenţioneze asupra faptului că ne moare satul, că moare o civilizaţie. (...) E o chestiune de cultură care ne lipseşte, dimensiunea culturii care ne lipseşte nouă - aceea de a ne putea autoorganiza şi de a ne dezvolta singuri. (...) Cred că în primul rând trebuie să ne pese nouă înşine de ţara noastră. Acesta este cel mai important lucru şi nu e un slogan", a afirmat Dîncu, în cadrul unei dezbateri despre dezvoltarea integrată a mediului rural în România, organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. 

Vicepremierul a arătat că sarcina de a salva civilizaţia rurală din România aparţine în primul rând românilor, întrucât nu există o experienţă europeană în acest sens. 

"Avem nevoie de o nouă strategie care ar trebui să fie naţională pentru că numai strategii globale este greu să aplicăm în România. Dacă suntem ultima civilizaţie rurală, atunci este clar că nu există model european pentru asta. (...) Suntem traşi de mânecă prin aceste platforme de dezbatere în care încearcă toată lumea să ne trezească pe noi înşine să facem asta. Şi programele europene din acest an şi din exerciţiul următor financiar se bazează în general pe captarea comunităţii în a-şi gândi dezvoltarea şi asta e un lucru foarte bun pe care Europa ni-l pune la dispoziţie şi pe care nu ştim să-l folosim", a adăugat Vasile Dîncu. 

El a vorbit despre efectele pe care le-a avut aderarea la Uniunea Europeană asupra mediului rural românesc şi a punctat lipsa de eficacitate a legislaţiei naţionale instituite pentru a proteja zona rurală. 

"Integrarea în Uniunea Europeană, să fim foarte sinceri, a dat o lovitură mortală ţăranului român deoarece complexul industrial-agrar din Europa a venit peste noi ca tancurile sovietice. Cei care ne întoarcem acasă de sărbători (...) ştim asta foarte bine. La noi s-au dat legi legate de produsele româneşti din obligaţia de a avea produse autohtone în supermarketuri, dar nu se respectă această lege, avem organisme minunate de control, dar nimeni nu respectă acest lucru", a precizat demnitarul. 

Ministrul s-a referit şi la oamenii din mediul rural, arătând că aceştia nu înţeleg limbajul tehnic, au nevoie de educaţie şi de programe de formare. 

"Trebuie să-i ajutăm pe oameni. Ei nu ştiu nici bruxelleză, nici limba tehnocraticească pe care putem să o avem noi la Guvern. Oamenii nu cunosc aceste limbaje, ei au nevoie de educaţie, de programe de formare şi au nevoie de antreprenoriat din afară care să vină să-i mişte. S-au obişnuit doar să vină politicienii în campanie electorală şi să recolteze voturi de acolo, să facă mici semne în campanie, mici podeţe, biserici şi alte lucruri. Deci şi-au pierdut în primul rând speranţa, de aceea este nevoie de o strategie de a salva această civilizaţie", a mai spus Vasile Dîncu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ